Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
połączenie 2 lini
Autor Wiadomość
ttettrusek 
Początkujący

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 12:24   połączenie 2 lini

jestem poczatkujacy w corelu ale znam cada. jesli chce narysowac druga linie zeby byla polaczona z pierwsza (np pod katem 90 stopni) to w cadzie jest przyciaganie do punktu a w corelu??? co trzeba samemu wpisac wspolrzedne??
jak to sie robi???

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 14:30   

Narysuj pierwszą poziomą (trzymając Ctrl), narysuj drugą pionową (też trzymając Ctrl) rozpoczynając w jednym z punktów gdzie kończy się pierwsza linia. Nie zmieniaj jednak narzędzia między rysowaniem jednej, a drugiej linii

ttettrusek 
Początkujący

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 19:57   

dzieki ROLAND

a jakbym chcial pozniej dorysowac linie to w jaki sposob mam znalezc punkt zaczepienia pierwszej lini??? gdzie jest jej poczatek ?? bo cadzie jest to prosto rozwiazane.

roland 

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 07:11   

Po pierwsze wybierz wskaźnikiem narysowaną linię. Później wybierasz narzędzie rysowania. Możesz dorysować nowy odcinek zaczynając od początku lub końca poprzednio narysowanego odcinka (lub łamanej). Na początku i końcu odcinaka zobaczysz małe kwadraty, kiedy zbliżysz do nich kursor myszki, to zmieni swój kształt, informując, że teraz zaczniesz dorysowywanie, a nie rysowanie nowego odcinka.

W Corelu to też jest proste, trzeba się jednak przyzwyczaić do innego postępowania.

ttettrusek 
Początkujący

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 13:17   

zaznaczajac linie pojawiaja mi sie te kwadraty ale jak daje rysuj linie i najezdzam na te kwadraty i chce rysowac to mi sie zmienia ta pierwsza linia:(

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 14:05   

Nie zrozumiałeś co pisał Roland.

Spojrzyj tu:

Graphic1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 680 raz(y) 110.47 KB

ttettrusek 
Początkujący

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 17:47   

nie dziala :-( moze mam cos w opcjach nie tak ??

jak juz narysuje linie pierwsza i zaznacze ja wskaznikeiem to owszem pokazuja sie pola kadratowe. ale jak wciskam narzedzie rysowania lini najezdzam na pole kwadratowe to kursor zmienia mi sie na taki grot no i naciskam, przeciagam i zmienia mi sie tylko pierwsza linia

roland 

Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 07:01   

Jak już zaznaczysz narzędziem "Wskaźnik" linię, to potem wybierasz narzędzie "Rysunek odręczny".
Linia powinna być dalej zaznaczona tak samo jak po zaznaczeniu jej wskaźnikiem.
Bez klikania, przesuń kursor myszy w pobliże jednego z dwóch widocznych węzłów (na początku i końcu). Kursor powinien być w kształcie krzyżyka z linią falistą 9 gdy jesteś daleko od węzła) lub krzyżyka ze "złamaną" strzałką (w pobliżu węzła).

W razie czego, przeczytaj jeszcze:
http://corel.wodip.opole....wanie_linii.htm

ttettrusek 
Początkujący

Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 08:06   

ok.
to co napisales to dziala.

tylko ty napiales zeby zaznaczyc linie i kliknac na "rysowanie odreczne" wiec jedna linia jest prosta a druga odreczna-krzywizna.

a jesli klikne zeby rysowal linie prosta to wezly z pierwszej lini znikaja i dalej kicha :cry:

roland 

Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 09:53   

ttettrusek napisał/a:
ok.
a jesli klikne zeby rysowal linie prosta to wezly z pierwszej lini znikaja i dalej kicha :cry:

Aby narysować linię prostą, wystarczy zrobić KLIK, przesunąć kursor myszy i znowu zrobić KLIK. Podsumowując - nie trzymaj wciśniętego lewego przycisku myszy. Podczas "klikania" możesz trzymać wciśnięty Ctrl, aby narysować prostą - np. poziomą linię.

ttettrusek 
Początkujący

Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 14:34   

dziala.
mi caly czas sie wydawalo ze rysuj odrecznie nie moze rysowac lini prostej :->

i jeszcze doszly inne przyzwyczajenia z innych programow i dlatego tyle zamieszania :-o

dzieki za cierpliwosc :!:

Odpowiedz do tematu