Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
2 problemy: zoom ze scrolla i wydruki
Autor Wiadomość
bulbulator
Początkujący

Wysłany: 30 Maj 2011, 14:16   2 problemy: zoom ze scrolla i wydruki

Witam,
przedukałem forum ale jako "nowy" nie znalazłem pomocy w następujących tematach dla X5:

1. Po zainstalowaniu oprogramowania 2X-iOfficeWorks 7.2 (soft do myszki A4tech) rolka myszki przestała powiększać - teraz przesuwa w pinie (+ctrl poziom). Jak wrócić do poprzedniego ustawienia?

2. wydruki wielobarwne po wybraniu ustawień drukowania standardowych ale: Pełnokolorowy - na "Symuluj" (by pozbyć się tła grafik) oraz Układ - na "Dopasuj do strony" sa drukowane w dziwnym układzie: Wydruk jest przesunięty w pionie i poziomie w stosunku do centrum i jest ucięty z jednej strony a z drugiej strony (na tej samej kartce papieru) jest jego zduplikowana część. Uproszczając - całość wydruku mogę oglądać dopiero jak zwinę kartkę w rulon...

Z góry dzięki za pomoc.

Cysorz 

Wysłany: 30 Maj 2011, 15:40   

1. Narzędzia -> Opcje -> Przybornik -> Powiększenie, dłoń (narzędzia) albo we właściwościach myszy zmień ustawienia.
2. Widocznie masz coś POZA stroną. Zaznacz [ctrl+A] później F4 i będziesz miał widok na wszystkie elementy.

bulbulator
Początkujący

Wysłany: 31 Maj 2011, 12:28   

Witam,
nie zrozumieliśmy się totalnie:

1. chodzi o powiększanie scrollem niezależnie od miejsca w jakim znajduje się kursor - po najechaniu na ikonę działa to poprawnie - wskazane przez Ciebie ustawienia tylko i wyłącznie to regulują. Jednak ta część problemu rozwiązana, dla potomności:
http://corel.wodip.opole....php?p=1497#1497

2. Nie chodzi o wielkość zawartości pliku a o to jak jest ona drukowana. Dla zobrazowania sytuacji załączam 2 pliki:
A. obraz źródłowy (dla ułatwienia zaznaczyłem na czerwono część która pojawia się na wydruku)
B. skan wydruku z cdr

skan cdr.jpg
skan wydruku obrazu
Pobierz Plik ściągnięto 327 raz(y) 252.66 KB

obraz.jpg
Pierwotny obraz z oznaczeniem wykonanym po wydruku
Pobierz Plik ściągnięto 318 raz(y) 285.26 KB

Cysorz 

Wysłany: 31 Maj 2011, 17:01   

Nie można wydrukować części pracy przez "Dopasuj do strony" - przecież program nie będzie wiedział co Cię interesuje - więc drukuje całość!
Co do usytuowania strony to nie wiem dlaczego jej nie wyśrodkowuje (domyślnie) - może masz na stronie cokolwiek innego niż ta JEDNA bitmapa? Napisy, jakieś krzywe - nawet nie wypełnione? A może ta bitmapa ma jakieś białe tło?
Zresampluj obrazek do jakiejś niskiej rozdzielczości (nieważne jakiej, może być nawet 10 dpi - chodzi tylko o rozmiar pliku), zapisz plik pod nową nazwą - żebyś nie stracił pracy ;) i daj jako załącznik - oglądniemy, doradzimy...

bulbulator
Początkujący

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 15:05   

Właśnie o to chodzi że chce wydrukować CAŁĄ prace (nie wiem skąd inny wniosek), a on drukuje tylko to co w załączeniu. W pliku brak jakichkolwiek innych obiektów poza przedstawioną ilustracją.

Początkowo podejrzewałem drukarkę, jednak na innych drukarkach i komputerach, problem się powtarza.

Jakieś sugestie?

Cysorz 

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 17:18   

Być może masz coś na warstwach niedrukowalnych. Dołącz najlepiej problemowy plik...

bulbulator
Początkujący

Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 10:05   

w załączeniu plik wygenerowany ponownie - nowy dokument, przypadkowe foto w LQ. Ustawienia drukowania jw, czyli: Pełnokolorowy - Symuluj, Układ - Dopasuj do strony. reszta defalutowo.

problem z wydrukiem.cdr
zwykly plik CDR a tyle problemow
Pobierz Plik ściągnięto 289 raz(y) 356.42 KB

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
  Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 10:15   

zapisz plik w niższej wersji,

p.s. przypomniał mi się dowcip, w którym główną role gra "bulbulator" :mrgreen:

bulbulator
Początkujący

Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 10:37   

:mrgreen: przyczłap? :mrgreen:

poniżej pliczek w niższej wersji - sprawdziłem, też się wali ;(

problem z wydrukiem 10.cdr
problem z wydrukiem, wer 10
Pobierz Plik ściągnięto 292 raz(y) 285.49 KB

Cysorz 

Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 16:55   

U mnie wszystko ok, więc to raczej nie jest kwestia pliku - gdzieś w ustawieniach siedzi diabeł...

W załączniku wygenerowany *.pdf przez polecenie "drukuj" na drukarkę wirtualną.
::pobierz plik (150 kB)::

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 17:00   

U mnie jest dobrze, myślę że zgryzł się sterownik drukarki z sterownikiem druku w CD.
Spróbuj odinstalować drukarkę i zainstalować ją ponownie tylko usuń wszystkie pliki

bulbulator
Początkujący

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 11:14   

Malutki:
:D oczywiście że tak jest, w PDF wszystko jest cacy (tak też się ratuje gdy potrzebuje wydruk na szybko). Dlatego też pofatygowałem się do drukarki, potem skanera żeby przesłać efekt. Wszystko wskazuje na drukarkę, jednak:

Kula69:
Problem w tym ze na innym kompie, na innej drukarce i z innego Corela (różne klucze, bo to też X5) problem się pojawia przy tych ustawieniach (vide supra)
Ostatnio zmieniony przez bulbulator 8 Czerwiec 2011, 16:10, w całości zmieniany 1 raz  

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 11:29   

a może spróbuj innego corela, w niższej wersji

bulbulator
Początkujący

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 12:15   

Na poprzedniej było OK, jednak ze względów ekonomiczno-prawnych nie mam już dostępu do starszych ;(

Artur Miernik 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 13:04   

Nie jestem pewien, ale czy nie jest tak, że możesz starszą wersję odkupić o ile nie była rejestrowana i jeśli masz na to papier, to jesteś właścicielem licencji na nią?

W każdym razie, gdy kupisz - zarejestrowaną, to nie nabywasz praw do pomocy technicznej.

bulbulator
Początkujący

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 16:02   

Być może tak jest, jednak równie dobrze mogę przesadzić się na AI ;) nie jest to dla mnie rozwiązaniem tego problemu ;(

Odpowiedz do tematu