Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak sobie uprościć życie? (skład gazety)
Autor Wiadomość
Alone 
Początkujący

Wysłany: 19 Listopad 2011, 01:02   Jak sobie uprościć życie? (skład gazety)

Witam!
Trochę nie ufam sieci, więc nie będę pisał szczegółów.
Pracuję w Corel wersja 11. Składam i drukuję gazetę. Formą przypomina dziennik.
Może nie wygląda dokładnie tak http://galba.blox.pl/resource/dziennik1.jpg
ale sądzę, że niedługo będzie - tak to widzi redakcja.
Nie polecajcie mi innego programu, bo to nie wchodzi w grę.
(ale przesiadam się na Corel X4)
Chciałem zapytać jak fachowo przygotować sobie takie szablony,
bo na razie moja praca przypomina rzeźbienie - jest to bardzo czasochłonne.
Inna sprawa, ze redakcja dostarcza mi czasami więcej, a czasami mniej tekstu.
Dlatego zawsze trzeba kombinować. Czy można to jakoś sobie uprościć?
Dostaję kupę tekstu, a potem głowię się jak to sobie ułożyć żeby wszystko wyglądało tak jak w profesjonalnym dzienniku. Jakieś rozstrzelone wyrazy itp. zabiegi nie wchodzą w grę.
(Widziałem tu jedną gazetę- to zdecydowanie nie ten kierunek.) Czy dać 2 szpalty czy 3. Zdjęcie ma być duże czy małe. itp. . Kiedy wszystko ułożę to wtedy zaczyna się przestawianie mojej koncepcji i to znowu wymaga pracy, bo trzeba zalepiać dziury i kombinować, ale jakimś cudem się wyrabiam. (Inna sprawa, że pracuję na 10-letnim kompie- ale to już przeszłość) Do wszystkiego doszedłem sam. Nie było żadnego przeszkolenia.

PS. Z jakiego programu najlepiej wklejać teksty żeby nie było krzaków?

Najchętniej zobaczyłbym jakiś poradnik. Jeśli niezbyt dobrze przeszukałem forum to przepraszam. W internecie nie mogę na nic trafić.

Proszę o pomoc.

Cysorz 

Wysłany: 19 Listopad 2011, 02:22   

Nie ma uniwersalnego przepisu na sukces. Nie ma szablonu, który można wykorzystać zawsze i wszędzie. Nie ma programu, który by bez ingerencji "operatora" zrobił to sam.

Dlatego też czynnik ludzki będzie zawsze wymagany. Podałeś bardzo dobry przykład - akurat ta pozycja jest składana bardzo dobrze, bo wystarczy porównać do niego jakikolwiek tabloid i różnice są widoczne nawet dla laika.
ZŁOTY ŚRODEK (lub "złoty podział", "golden ratio" – wpisz w wyszukiwarkę) jest uznawanym wyznacznikiem, ale to człowiek decyduje jak, kiedy i gdzie go użyć. Nie powinno się go stosować bezkrytycznie.

Tekst (właściwie treść) jest najważniejszym przekaźnikiem informacji i to on powinien być "zrobiony" solidnie - zdjęcia powinny stanowić do niego dodatek, chociaż wiadomo, że właśnie na obrazie skupia się uwaga czytelnika na początku. Na tym właśnie opiera się pożądany efekt - w tabloidach to właśnie zdjęcie (najczęściej coś skandalizującego lub kontrowersyjnego) ma zachęcić tzw. "przeciętnego odbiorcę" – żeby nie napisać idiotę – do zapoznaniem się z konkretnym przekazem. Poważne tytuły też mają przyciągnąć uwagę zdjęciem/rysunkiem, ale ma być on – że tak napiszę – wsparciem a nie głównym motywatorem.

Co do "krzaków" – nie powinno ich być ani w wersji 3, 7 czy też w 11 ani w X4 - dużo było na ten temat - także na tym forum, więc nie będę powielać rad innych. W każdym razie systemowe kodowanie jest do tego kluczem. Ja - jeżeli nie mogę sobie czasami z tym poradzić – kopiuję teksty do Worda, zapisuję jako *.rtf, otwieram ponownie i stamtąd "zaciągam" przez schowek do Corela - jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ten sposób nie zadziałał.

chezare 

Wysłany: 19 Listopad 2011, 03:20   

Ja powiem tak. Jak nie wchodzi w grę żaden inny program, to nie ma też żadnych widoków na złożenie porządnej gazety, Maluchem wyścigu F1 wygrać się nie da.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Listopad 2011, 09:45   Re: Jak sobie uprościć życie? (skład gazety)

Alone napisał/a:

Nie polecajcie mi innego programu, bo to nie wchodzi w grę.

Na forum sa osoby ktore mozna powiedziec ze cenia corela i mimo to do takich tematow polecaja inne programy... to tak do refleksji zobacz sobie ten watek
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=5002
Alone napisał/a:

Kiedy wszystko ułożę to wtedy zaczyna się przestawianie mojej koncepcji i to znowu wymaga pracy, bo trzeba zalepiać dziury i kombinować, ale jakimś cudem się wyrabiam.

I wlasnie tu wychodzi ulomnosc Corela bo po podzieleniu wyrazow, usunieciu wiszacych znakow itp. nagle trzeba wszystko przeformatowac wiec wszystko od nowa... a w programie ktory ma narzedzia do tego robi sie to automatycznie - tj poprawne dzielenie itd.

Alone napisał/a:

Inna sprawa, ze redakcja dostarcza mi czasami więcej, a czasami mniej tekstu.
Dlatego zawsze trzeba kombinować. Czy można to jakoś sobie uprościć?

I tu wartoby bylo wymusic na redakcji okreslona ilosc znakow do konkretnego artykulu.

Przy robieniu takiej gazety dla ulatwienia mozna tez podzielic strone prowadnicami i miedzy nie wlewac tekst. Warto tez zapoznac sie z tym jak taka gazeta jest zbudowana co to jest naglowek, lid, wiersz autorski, korpus, srodtytul, nadtytul, tytul wielopietrowy, artykul glowny - tzw. czolowka itd. Dobrze jest wiedziec rowniez w jakiej czesci strony umiescic wazniejsze informacje - Zobacz na jakie czesci strony pada wzrok czytajacej osoby, i nie bez znaczenia jest tez to ze zbyt dlugie lamy wywoluja uczucie znuzenia.
pozdr.

Alone 
Początkujący

Wysłany: 19 Listopad 2011, 19:28   

Cytat:
"Przy robieniu takiej gazety dla ulatwienia mozna tez podzielic strone prowadnicami i miedzy nie wlewac tekst. Warto tez zapoznac sie z tym jak taka gazeta jest zbudowana co to jest naglowek, lid, wiersz autorski, korpus, srodtytul, nadtytul, tytul wielopietrowy, artykul glowny - tzw. czolowka itd. Dobrze jest wiedziec rowniez w jakiej czesci strony umiescic wazniejsze informacje - Zobacz na jakie czesci strony pada wzrok czytajacej osoby, i nie bez znaczenia jest tez to ze zbyt dlugie lamy wywoluja uczucie znuzenia. "

Z prowadnicami to tak robię od początku. Pozostałe elementy właściwie są już w gazecie.

Z redakcją ustalenia są dosyć ogólne: co idzie na pierwszą stronę i czołówki na pozostałe strony itp.

Cytat:
I wlasnie tu wychodzi ulomnosc Corela bo po podzieleniu wyrazow, usunieciu wiszacych znakow itp. nagle trzeba wszystko przeformatowac wiec wszystko od nowa...

To jest właśnie ten problem...
Gazeta wychodzi już ładnych parę lat, a teraz przechodzi niezłą rewolucję.
Zespół redakcyjny też jest nowy. Sądzę, że to się samo unormuje za jakiś czas.

DZIĘKUJĘ BARDZO ZA ODPOWIEDZI!

Pozdrawiam!

D.K. 
Doradca

Wysłany: 23 Listopad 2011, 23:09   

Jeśli w grę wchodzi skład tego typu pracy, to niestety, sentymentów nie ma. Istnieją programy dedykowane tylko i wyłącznie do składu, łamania. Corel (z całym sentymentem dla programu) nie panuje nad kerningiem i trackingiem fontów, linkowaniem dużej ilosci ilustracji, stylowaniem akapitów i znaków, różnic jest wiele. Corel jest dobry w tym do czego został stworzony. Namów szefostwo na zakup któregoś z programów do DTP, może być starsza wersja, upgrade do aktualnych wersji nie są drogie. Doradzę, pisz na priv.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 24 Listopad 2011, 14:01   

Cytat:
ZŁOTY ŚRODEK (lub "złoty podział", "golden ratio" – wpisz w wyszukiwarkę) jest uznawanym wyznacznikiem,

Złoty podział jest wyznacznikiem łamania tekstów w gazecie i sporządzania artykułów?
Nie pomyliły się czasem dziedziny?

Alone 
Początkujący

Wysłany: 24 Listopad 2011, 19:26   

Cytat:
Namów szefostwo na zakup któregoś z programów do DTP, może być starsza wersja, upgrade do aktualnych wersji nie są drogie. Doradzę, pisz na priv.

Słyszę jakieś głosy na na temat Macintosha. Mówią też o Quarku i InDesign. Zobaczę co przyniesie przyszłość - jak coś będę wiedział to się odezwę.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:02   

Makówki na początek nie polecam: i tak trzeba zainstalować środowisko Windows skoro masz Corela i może wystąpić kłopot z fontami, zwłaszcza jeśli nie jesteś doświadczonym użytkownikiem. Wydatek spory i oczywiście doskonały ale nie dla początkujących. Chyba że chcesz się rzucać na głęboką wodę (mogę dodać: jako i ja zostałam rzucona idąc do pracy w redakcji, gdzie po tygodniu pracy dostałam zadanie składania czasopisma i na dobre mi to wyszło po latach, ale miałam genialny zespół ludzi przy sobie).

Co do Quarka lub Indyka: subiektywne zdania moje i wspólniczki są podzielone: moja wspólniczka podpowiada mi, że gdyby mogła wróciłaby do Quarka, ja Indyka kocham i nie przesiadłabym się za nic w świecie. Powodzenia! :-)

Alone 
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2011, 21:13   

Nie wiem jaki program będzie na Mac-u - może Quark. To są alternatywy zamiast Corela.

D.K. 
Doradca

Wysłany: 27 Listopad 2011, 12:34   

Alone napisał/a:
Nie wiem jaki program będzie na Mac-u - może Quark. To są alternatywy zamiast Corela.

iMac Obsługuje dwa systemy operacyjne, Mac OS i Windows 7. Quark posiada możliwość rysowania ścieżek wektorowych, jednak w połączeniu z Corelem masz już niezły warsztat pracy. InDesign? Jeszcze lepiej, zintegrowany z całym pakietem Adobe. Do pełni szczęścia brakuje Ci tylko czegoś do obróbki bitmap, można kombinować z jakimś darmowym softem, ale nie wiem jak z obsługą cmyk-a i podpinaniem profili kolorów, maskami, kanałami etc. Corel Photo-paint chyba ma takie możliwości. Trochę szkoda że kanadyjczycy zarzucili Venturę...

Andrzej74
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 15 Lipiec 2014, 09:32   

Obecnie http://www.grafpa.pl/oferta/sklad-gazet/ to tylko i wyłącznie InDesign

Odpowiedz do tematu