|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jak sobie uprościć życie? (skład gazety) |
| Autor |
Wiadomość |
Alone
Początkujący

|
Wysłany: 19 Listopad 2011, 01:02 Jak sobie uprościć życie? (skład gazety)
|
|
|
Witam!
Trochę nie ufam sieci, więc nie będę pisał szczegółów.
Pracuję w Corel wersja 11. Składam i drukuję gazetę. Formą przypomina dziennik.
Może nie wygląda dokładnie tak http://galba.blox.pl/resource/dziennik1.jpg
ale sądzę, że niedługo będzie - tak to widzi redakcja.
Nie polecajcie mi innego programu, bo to nie wchodzi w grę.
(ale przesiadam się na Corel X4)
Chciałem zapytać jak fachowo przygotować sobie takie szablony,
bo na razie moja praca przypomina rzeźbienie - jest to bardzo czasochłonne.
Inna sprawa, ze redakcja dostarcza mi czasami więcej, a czasami mniej tekstu.
Dlatego zawsze trzeba kombinować. Czy można to jakoś sobie uprościć?
Dostaję kupę tekstu, a potem głowię się jak to sobie ułożyć żeby wszystko wyglądało tak jak w profesjonalnym dzienniku. Jakieś rozstrzelone wyrazy itp. zabiegi nie wchodzą w grę.
(Widziałem tu jedną gazetę- to zdecydowanie nie ten kierunek.) Czy dać 2 szpalty czy 3. Zdjęcie ma być duże czy małe. itp. . Kiedy wszystko ułożę to wtedy zaczyna się przestawianie mojej koncepcji i to znowu wymaga pracy, bo trzeba zalepiać dziury i kombinować, ale jakimś cudem się wyrabiam. (Inna sprawa, że pracuję na 10-letnim kompie- ale to już przeszłość) Do wszystkiego doszedłem sam. Nie było żadnego przeszkolenia.
PS. Z jakiego programu najlepiej wklejać teksty żeby nie było krzaków?
Najchętniej zobaczyłbym jakiś poradnik. Jeśli niezbyt dobrze przeszukałem forum to przepraszam. W internecie nie mogę na nic trafić.
Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19 Listopad 2011, 02:22
|
|
|
Nie ma uniwersalnego przepisu na sukces. Nie ma szablonu, który można wykorzystać zawsze i wszędzie. Nie ma programu, który by bez ingerencji "operatora" zrobił to sam.
Dlatego też czynnik ludzki będzie zawsze wymagany. Podałeś bardzo dobry przykład - akurat ta pozycja jest składana bardzo dobrze, bo wystarczy porównać do niego jakikolwiek tabloid i różnice są widoczne nawet dla laika.
ZŁOTY ŚRODEK (lub "złoty podział", "golden ratio" – wpisz w wyszukiwarkę) jest uznawanym wyznacznikiem, ale to człowiek decyduje jak, kiedy i gdzie go użyć. Nie powinno się go stosować bezkrytycznie.
Tekst (właściwie treść) jest najważniejszym przekaźnikiem informacji i to on powinien być "zrobiony" solidnie - zdjęcia powinny stanowić do niego dodatek, chociaż wiadomo, że właśnie na obrazie skupia się uwaga czytelnika na początku. Na tym właśnie opiera się pożądany efekt - w tabloidach to właśnie zdjęcie (najczęściej coś skandalizującego lub kontrowersyjnego) ma zachęcić tzw. "przeciętnego odbiorcę" – żeby nie napisać idiotę – do zapoznaniem się z konkretnym przekazem. Poważne tytuły też mają przyciągnąć uwagę zdjęciem/rysunkiem, ale ma być on – że tak napiszę – wsparciem a nie głównym motywatorem.
Co do "krzaków" – nie powinno ich być ani w wersji 3, 7 czy też w 11 ani w X4 - dużo było na ten temat - także na tym forum, więc nie będę powielać rad innych. W każdym razie systemowe kodowanie jest do tego kluczem. Ja - jeżeli nie mogę sobie czasami z tym poradzić – kopiuję teksty do Worda, zapisuję jako *.rtf, otwieram ponownie i stamtąd "zaciągam" przez schowek do Corela - jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ten sposób nie zadziałał. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 19 Listopad 2011, 03:20
|
|
|
| Ja powiem tak. Jak nie wchodzi w grę żaden inny program, to nie ma też żadnych widoków na złożenie porządnej gazety, Maluchem wyścigu F1 wygrać się nie da. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 19 Listopad 2011, 09:45 Re: Jak sobie uprościć życie? (skład gazety)
|
|
|
| Alone napisał/a: |
Nie polecajcie mi innego programu, bo to nie wchodzi w grę. |
Na forum sa osoby ktore mozna powiedziec ze cenia corela i mimo to do takich tematow polecaja inne programy... to tak do refleksji zobacz sobie ten watek
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=5002
Kiedy wszystko ułożę to wtedy zaczyna się przestawianie mojej koncepcji i to znowu wymaga pracy, bo trzeba zalepiać dziury i kombinować, ale jakimś cudem się wyrabiam. |
I wlasnie tu wychodzi ulomnosc Corela bo po podzieleniu wyrazow, usunieciu wiszacych znakow itp. nagle trzeba wszystko przeformatowac wiec wszystko od nowa... a w programie ktory ma narzedzia do tego robi sie to automatycznie - tj poprawne dzielenie itd.
Inna sprawa, ze redakcja dostarcza mi czasami więcej, a czasami mniej tekstu.
Dlatego zawsze trzeba kombinować. Czy można to jakoś sobie uprościć? |
I tu wartoby bylo wymusic na redakcji okreslona ilosc znakow do konkretnego artykulu.
Przy robieniu takiej gazety dla ulatwienia mozna tez podzielic strone prowadnicami i miedzy nie wlewac tekst. Warto tez zapoznac sie z tym jak taka gazeta jest zbudowana co to jest naglowek, lid, wiersz autorski, korpus, srodtytul, nadtytul, tytul wielopietrowy, artykul glowny - tzw. czolowka itd. Dobrze jest wiedziec rowniez w jakiej czesci strony umiescic wazniejsze informacje - Zobacz na jakie czesci strony pada wzrok czytajacej osoby, i nie bez znaczenia jest tez to ze zbyt dlugie lamy wywoluja uczucie znuzenia.
pozdr. |
|
|
|
 |
Alone
Początkujący

|
Wysłany: 19 Listopad 2011, 19:28
|
|
|
| Cytat: | | "Przy robieniu takiej gazety dla ulatwienia mozna tez podzielic strone prowadnicami i miedzy nie wlewac tekst. Warto tez zapoznac sie z tym jak taka gazeta jest zbudowana co to jest naglowek, lid, wiersz autorski, korpus, srodtytul, nadtytul, tytul wielopietrowy, artykul glowny - tzw. czolowka itd. Dobrze jest wiedziec rowniez w jakiej czesci strony umiescic wazniejsze informacje - Zobacz na jakie czesci strony pada wzrok czytajacej osoby, i nie bez znaczenia jest tez to ze zbyt dlugie lamy wywoluja uczucie znuzenia. " |
Z prowadnicami to tak robię od początku. Pozostałe elementy właściwie są już w gazecie.
Z redakcją ustalenia są dosyć ogólne: co idzie na pierwszą stronę i czołówki na pozostałe strony itp.
| Cytat: | | I wlasnie tu wychodzi ulomnosc Corela bo po podzieleniu wyrazow, usunieciu wiszacych znakow itp. nagle trzeba wszystko przeformatowac wiec wszystko od nowa... |
To jest właśnie ten problem...
Gazeta wychodzi już ładnych parę lat, a teraz przechodzi niezłą rewolucję.
Zespół redakcyjny też jest nowy. Sądzę, że to się samo unormuje za jakiś czas.
DZIĘKUJĘ BARDZO ZA ODPOWIEDZI!
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
D.K.
Doradca

Pomógł: 10 razy Wiek: 50 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 23 Listopad 2011, 23:09
|
|
|
| Jeśli w grę wchodzi skład tego typu pracy, to niestety, sentymentów nie ma. Istnieją programy dedykowane tylko i wyłącznie do składu, łamania. Corel (z całym sentymentem dla programu) nie panuje nad kerningiem i trackingiem fontów, linkowaniem dużej ilosci ilustracji, stylowaniem akapitów i znaków, różnic jest wiele. Corel jest dobry w tym do czego został stworzony. Namów szefostwo na zakup któregoś z programów do DTP, może być starsza wersja, upgrade do aktualnych wersji nie są drogie. Doradzę, pisz na priv. |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 14:01
|
|
|
| Cytat: | | ZŁOTY ŚRODEK (lub "złoty podział", "golden ratio" – wpisz w wyszukiwarkę) jest uznawanym wyznacznikiem, |
Złoty podział jest wyznacznikiem łamania tekstów w gazecie i sporządzania artykułów?
Nie pomyliły się czasem dziedziny? |
|
|
|
 |
Alone
Początkujący

|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 19:26
|
|
|
| Cytat: | | Namów szefostwo na zakup któregoś z programów do DTP, może być starsza wersja, upgrade do aktualnych wersji nie są drogie. Doradzę, pisz na priv. |
Słyszę jakieś głosy na na temat Macintosha. Mówią też o Quarku i InDesign. Zobaczę co przyniesie przyszłość - jak coś będę wiedział to się odezwę. |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:02
|
|
|
Makówki na początek nie polecam: i tak trzeba zainstalować środowisko Windows skoro masz Corela i może wystąpić kłopot z fontami, zwłaszcza jeśli nie jesteś doświadczonym użytkownikiem. Wydatek spory i oczywiście doskonały ale nie dla początkujących. Chyba że chcesz się rzucać na głęboką wodę (mogę dodać: jako i ja zostałam rzucona idąc do pracy w redakcji, gdzie po tygodniu pracy dostałam zadanie składania czasopisma i na dobre mi to wyszło po latach, ale miałam genialny zespół ludzi przy sobie).
Co do Quarka lub Indyka: subiektywne zdania moje i wspólniczki są podzielone: moja wspólniczka podpowiada mi, że gdyby mogła wróciłaby do Quarka, ja Indyka kocham i nie przesiadłabym się za nic w świecie. Powodzenia! |
|
|
|
 |
Alone
Początkujący

|
Wysłany: 25 Listopad 2011, 21:13
|
|
|
| Nie wiem jaki program będzie na Mac-u - może Quark. To są alternatywy zamiast Corela. |
|
|
|
 |
D.K.
Doradca

Pomógł: 10 razy Wiek: 50 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 27 Listopad 2011, 12:34
|
|
|
| Alone napisał/a: | | Nie wiem jaki program będzie na Mac-u - może Quark. To są alternatywy zamiast Corela. |
iMac Obsługuje dwa systemy operacyjne, Mac OS i Windows 7. Quark posiada możliwość rysowania ścieżek wektorowych, jednak w połączeniu z Corelem masz już niezły warsztat pracy. InDesign? Jeszcze lepiej, zintegrowany z całym pakietem Adobe. Do pełni szczęścia brakuje Ci tylko czegoś do obróbki bitmap, można kombinować z jakimś darmowym softem, ale nie wiem jak z obsługą cmyk-a i podpinaniem profili kolorów, maskami, kanałami etc. Corel Photo-paint chyba ma takie możliwości. Trochę szkoda że kanadyjczycy zarzucili Venturę... |
|
|
|
 |
Andrzej74
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X4
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|