Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odwzrorowaniem koloru na druku
Autor Wiadomość
marko12
Praktyk

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 16:22   Problem z odwzrorowaniem koloru na druku

Witam
Mam zeskanowne pół kartki A4 z kiolorowym tekstem, i małymi obrazkami, i chce to dokładnie wydrukować w drukarce Epson SX125 ale druk jest troche źle odwzorowany w porównaniu z tym co mam na monitorze, bo np niektóre części tekstów(nie wie dlaczego nie wszstkie) zamiast być całe źelone to są przeplatane z pomarańczowym(takie jakby paski) a i tekst który powinien być na czarno jest na zielono(przeplatany z pomarańczowym)

te zeskanowane pliki mam zapisane w jpg i Tif, i w obydwu drukach jest podobnie, drukowałem przy pomocy corela draw i photoshopa

s-p-i-n 

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 16:39   

Ja tu raczej widzę problem związany z drukarką - druknij wszystko w jakości normalnej lub wyższej, bo takie przeplatane kreski mi również wychodzą jak drukuję np. w wersji roboczej.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 16:39   

Inne dokumenty, kopiuje i drukuje poprawnie? Zrób wydruk testowy.

marko12
Praktyk

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:18   

własnie sobie drukłem troche tekst czarny i zielony w wordpadzie i czarny wydrukowało dobrze a na zielonym przechodzą 2 żółte paski

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 17:34   

No to wygląda na to, że masz przytkane dysze. Żeby test miał sens drukuj kolory podstawowe, które są inne niż w monitorach, czyli żółty, niebieski i czerwony. Jeśli na zielonym masz dwa żółte paski, to znaczy, że uszkodzony masz kartridż niebieski. Na niebieskim będą dwa białe paski.

marko12
Praktyk

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 18:22   

Wydrukowałem sobie cztery teksty żółty, niebieski, zielony i jeszcze tak z ciekawosci czerwony. Na niebieskim są 2 rózowe paski, na zielonym są 2 żółte a na czerwonym i żółtym nie ma nic

Możliwe że cos tam jest nie tak bo kiedyś ta drukarka spadła z biurka i od tego czasu zdarzają sie problemy z zacinaniem papieru i z jego wczytywaniem

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 18:44   

No więc potwierdziłeś, że uszkodzony jest niebieski kartridż. Tylko to nie tłumaczy drukowania czarnego tekstu na zielono. Uszkodzone musi być coś jeszcze.

marko12
Praktyk

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 19:33   

zwykły tekst drukuje na czarno, tylko tekst po zeskanowaniu w formacie obraz jpg/tif drukuje mi na zielono dodam ze na tym skanie jest duzo tekstu zielonego i tylko troszke czarnego, więc moze to sie jakos nałożyło na siebie czy coś hmmm

Mozna to jakos samemu naprawic?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 19:39   

To może być także wina sterownika. Spróbuj do Corela wrzucić jakiś tekst i pokolorować go częściowo, żeby było podobnie jak na zeskanowanym dokumencie i zobaczysz, czy też czarne litery podkoloruje.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 22:50   

1. Stosuj tylko kolory CMYK, a nie RGB (dotyczy to także bitmap!).
2. Zastosuj w Corelu profile kolorów Epsona.

Odpowiedz do tematu