Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
upgrate z X4 na X6
Autor Wiadomość
sarman 
Początkujący
sarman.com.pl

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 26 Listopad 2012, 14:28   upgrate z X4 na X6

pytanie do osób, które zmieniły wersje, czy jest sens kupowania upgrate do wersji X6?
próbowałem znaleźć jakieś opinie na ten temat, ale nie było ich zbyt wiele.
Cena upg nie jest wysoka, więc to nie problem, tylko kwestia czy to ma sens.
jezeli uważacie, że tak to dlaczego?
jezeli nie to dlaczego?

X4 niestety przy większych projektach potrafi mi się wyłożyć, ale na temat X6, jego stabilności i obciążenia systemu nic nie wiem
bedzie to pracowało na lapku z prockiem i7 8Gb ramu, win 7

z góry dzięki za porade

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 26 Listopad 2012, 14:56   

Ja mam X6 i miałem X3 i X4, ale instalowałem od zera, a nie z upgrade'u. Mogę jedynie powiedzieć, że tak jak między X3 i X4 (z tego co słyszałem również X5) nie było praktycznie żadnej różnicy, to przy przesiadce z X4 na X6 widać różnicę od razu. Mnie bardziej podoba się X6, szczególnie jego nowy panel właściwości obiektu (gdzie wszystko jest pod ręką - od edycji tekstu po skomplikowane wypełnienia - bez konieczności otwierania innych docker'ów) oraz kilka usprawnień (jak wspominana już w innym topicu samozapełniająca się paleta dokumentu). Co do stabilności i szybkości działania to ciężko mi wyrazić opinię, bo obie wersje padały co jakiś czas, ale z zupełnie innych powodów i w inny sposób. X4 padało mi przy edycji tekstu i skomplikowanych przekształceniach. X6 wyglebuje mi się podczas zapisywania (co było dla mnie tragiczne w skutkach, ale chodzi szybciej (na tym samym sprzęcie). Problemy z wywalaniem się programu często zalezą od specyfikacji soft- i hard- ware'owej kompa, więc to, że mi pada na tym czy tamtym, nie znaczy, że u wszystkich tak jest. Dodatkowo podobno większa kompatybilność z PDF-ami i innymi plikami importowanymi z różnych platform i programów (tutaj mogę potwierdzić tylko PDF-y, bo bardzo rzadko używam czegoś nietypowego)

Reasumując - polecam X6.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 26 Listopad 2012, 15:48   

sarman, ma sens. Poza tym co napisał Shame, (u mnie też zapis to tragedia) zarządzanie kolorem oraz stylem strony jest dużo lepsze. Ma tesz parę fajnych nowych narzędzi

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Listopad 2012, 17:37   

Tutaj masz opisane pewne udogodnienia, które firma Corel przygotowała dla posiadaczy wersji 6. Akurat tego problemu nie usunął SP1.

Tutaj też jest trochę o zaletach X6.

Z kolei tu i tu jest jak instalować.

Generalnie jeśli zamierzasz dużo pracować z tekstem, to lepiej ściągnij wersję demo i sprawdź, czy nie dostaniesz szału, a dopiero potem kup pełną.

sarman 
Początkujący
sarman.com.pl

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 26 Listopad 2012, 21:24   

do składu tekstu jeżeli już to inDesign-a używam, wiec problemy X6 z tym mnie nie przerażają
draw-a wykorzystuje przy projektach wielkoformatowych reklam i do projektowania grafiki do cięcia ploterem (tne bezpośrednio spod corela)
więc dzięki za pomoc, jutro zamawiam upg

Odpowiedz do tematu