Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CorelDRAW - Kolory - POMOCY!
Autor Wiadomość
chezare 

Wysłany: 10 Grudzień 2012, 20:37   

Nic z tego nie rozumiem ale mam jeszcze parę włosów na głowie i nie jest mi wszystko jedno jak wygląda mój grzebień :-)
Kombinuję, że jak ma więcej zębów, to mniej czasu tracę na czesanie?

iloria 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: Corel DRAW X5
Wysłany: 11 Grudzień 2012, 00:12   

Ponawiam post... pls halp :P

1) Jeżeli chodzi o zamianę na skalę szarości, to sprawa dotyczy tylko pliku CDR, który jest kolorowy. Nie chodzi mi o wersję monochromatyczną, czy też achromatyczną, tylko zamiast kolorów - odpowiedniki w skali szarości. Barwy projektu, to te PANTONE, które są w ostatnim pliku, jaki załączyłam. Jeżeli chodzi o szarość, wystarczą mi parametry RGB i CMYK.

2) Tak plik *cdr będzie drukowany na brystolu w charakterze prezentacji na kartce A4, a poza tym będzie exportowany do PDFa, jako część "Księgi Znaku" :) Księga znaku będzie drukowana w kolorze na zwykłych kartkach prawdopodobnie, ale będzie też w wersji elektronicznej - PDF. Z uwagi na to, że w "Księga Znaku" zawiera znak firmowy (projekt) w rożnych wersjach, jak również zawiera kolorystykę (taką jak robiliśmy), nie wiem jakiego eksportu do PDFa - jakich ustawień użyć.

3) Chodzi o Adobe Acrobat Pro? Czy poradzę sobie zwykłym Acrobatem? Nie robiłam tego nigdy.

Jeśli chodzi o punkt "1" Myślałam o eksporcie jako *.pdf z odcieniami szarości i zaimport z powrotem do Corela.

Serdecznie pozdrawiam Kolegę :D

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 08:19   

Piszesz, Ilorio:
Cytat:
Jeśli chodzi o punkt "1" Myślałam o eksporcie jako *.pdf z odcieniami szarości i zaimport z powrotem do Corela.

A ja bym zrobił tak:
1. Eksport z Corela do PDF.
2. Konwersja PDF w Acrobacie do skali szarości za pomocą wtyczki "Quite A box of tricks".
3. Import "wyszarzonego" pedeefa do Corela.
4. Druk.

P.S. Jeśli nie możesz "wyszarzyć" kolorowego pedeefa, daj znać, zrobię Ci to z przyjemnością... :->

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 08:55   

1. Jeżeli chodzi o odpowiedniki Pantonów w skali szarości, to żadna metoda z automatyczną zamianą nie jest dobra. Odcieni szarego jest 256, a kolorów Pantone - coś około 1700. Nie ma siły, każdej wartości koloru szarego zostanie przypisane kilka kolorów Pantone. Jedyna metoda to metoda "na oko". To Twój projekt, dlatego musisz zrobić projekt od nowa, ręcznie, tak dobierając szarości, żeby było dobrze - nie przejmując się specjalnie tym, czy ten Panton to szary jaśniejszy czy ciemniejszy. Projekt ma być czytelny, ale zaprojektowany od nowa.

2. No to problem. Jeżeli na ekran, to nie do druku. Jeżeli do druku - to czy z czterema Pantonami? Jak dojdą inne elementy w księdze (np. zdjęcia) oznacza to druk ośmiokolorowy. Klient udźwignie? Z kolei wykonywanie kilku "ksiąg" (może "księg"?) z różnym przeznaczeniem to proszenie o kłopoty. Można próbować wybrnąć z kłopotu rezygnując z umieszczania w księdze znaku 4 kwadracików wypełnionych tą samą barwą w różnych przestrzeniach (cmyk, pantone, rgb), a pozostawić jeden kwadracik (w cmyk) z opisem innych przestrzeni obok (patrz: http://mazel.pl/data/file...Mazel_02-09.pdf (str. 8))

3. Wpisz w Google "merge pdf". Dostaniesz przynajmniej kilkanaście linków do programów łączących pdfy.

iloria 
Początkujący

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 18:21   

Sprawę kolorów w księdze znaku, można rozwiązać za pomocą odpowiednich ustawień eksportu do PDF. Tylko ciekawa jestem jakich? Bo generalnie całą księgę znaku mogę zrobić w CMYK i "po ptakach", tylko nie wiem jak i gdzie to poustawiać...

I jeszcze jedno pytanie... bo zupełnie zapomniałam, kiedyś to robiłam... narysowałam sobie krzywą w kształcie załóżmy litery "A", zdecydowałam się ją pogrubić za pomocą obrysu. Jak teraz ten obrys zamienić w krzywą i połaczyć z bazową krzywą? :) Przepraszam za głupie pytanie, ale gdzieś szukam i próbuję ale coś nie wychodzi... :/

Oczywiście bardzo dziękuję za rady i pomoc... :)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 20:05   

iloria napisał/a:
Bo generalnie całą księgę znaku mogę zrobić w CMYK i "po ptakach"

http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

chezare 

Wysłany: 11 Grudzień 2012, 23:39   

Obrysu nie musisz zamieniać na krzywą bo już nią jest.

Później wszystko zaznacz i połącz (ctrl+L).

iloria 
Początkujący

Wysłany: 12 Grudzień 2012, 01:54   

Bardzo dziękuję za pomoc... Wam Moi Drodzy! :)
Linka na temat kolorów... palet, zastosowania i różnic - studiuję na bieżąco, dzięki Waszym radom i pomysłom. Link, od Tegrafa - to sprawa wymagająca dłuższej analizy, ale podejście do tematu profesjonalne. Jest to pierwsze forum, na którym mam do czynienia z prawdziwymi ekspertami. Jak już wspomniałam wcześniej, jestem amatorką i jest przede mną wiele nauki. Skupiałam się do tej pory na artystycznej stronie grafiki, a nie jej technicznym aspektom, lecz w dzisiejszych czasach, aby "coś zarobić" trzeba być takimi ekspertami jak Wy, pomijając już choćby fakt talentu plastycznego.

Pozdrawiam serdecznie! :)

Samuraj 
Początkujący

Wysłany: 11 Marzec 2015, 11:48   

Witam!
Mam trochę problem z odróżnianiem kolorów i mega trudno znaleźć mi najbliższy odpowiednik w CMYK koloru R0 G0 B255, czyli po prostu niebieskiego.
Możecie pomóc?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 11 Marzec 2015, 12:00   

Klikasz na dolnej belce z lewej strony na kolor i po otwarciu okna -Wypełnienie jednolite zmieniasz w rozwijanym menu z RGB na CMYK
C 99
M 96
Y 0
K 0

Nowy obraz (3).jpg
Pobierz Plik ściągnięto 103 raz(y) 95.78 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Marzec 2015, 12:05   

Nie wszystkie kolory z przestrzeni RGB są przekładalne na CMYK. Trzeba eksperymentować. Ja pracuję wyłącznie w CMYKu, a jeśli potrzeba, korzystam z Pantonów.
Jeśli musisz przekładać RGB na CMYK, zaopatrz się we wzorniki kolorów, co kosztuje niemało, i dobieraj ręcznie. W niektórych przypadkach Corel przyzwoicie zamienia RGB na CMYK, ale w Twoim przypadku ta zamiana daleka jest od doskonałości. Już lepiej wychodzi zamiana na Pantone, ale to Cię zapewne nie satysfakcjonuje.

Samuraj 
Początkujący

Wysłany: 11 Marzec 2015, 12:07   

restauro napisał/a:
Klikasz na dolnej belce z lewej strony na kolor i po otwarciu okna -Wypełnienie jednolite zmieniasz w rozwijanym menu z RGB na CMYK
C 99
M 96
Y 0
K 0

Ale tutaj zmieniam po prostu paletę z RGB na CMYK, co oznacza też, realnie, jednak inny kolor.
A mi zależy na tym by CMYK był jak najbliższy kolorowi RGB, czyli po prostu pomocy w odnalezieniu odpowiednika.

Trurl napisał/a:
Nie wszystkie kolory z przestrzeni RGB są przekładalne na CMYK. Trzeba eksperymentować. Ja pracuję wyłącznie w CMYKu, a jeśli potrzeba, korzystam z Pantonów.
Jeśli musisz przekładać RGB na CMYK, zaopatrz się we wzorniki kolorów, co kosztuje niemało, i dobieraj ręcznie. W niektórych przypadkach Corel przyzwoicie zamienia RGB na CMYK, ale w Twoim przypadku ta zamiana daleka jest od doskonałości. Już lepiej wychodzi zamiana na Pantone, ale to Cię zapewne nie satysfakcjonuje.

Także czeka mnie zabawa o ile nie pomoże rada kolegi restauro ;).
Ostatnio zmieniony przez Samuraj 11 Marzec 2015, 12:11, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wysłany: 11 Marzec 2015, 12:07   

Samuraj napisał/a:
Mam trochę problem z odróżnianiem kolorów

Kolega musi zdać się na program.
W moim monitorze wygląda prawie idealnie .Ale jak to będzie wyglądało w naturze na papierze ?

porównanie.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 97 raz(y) 20.26 KB

Samuraj 
Początkujący

Wysłany: 11 Marzec 2015, 12:15   

restauro napisał/a:
Samuraj napisał/a:

Kolega musi zdać się na program.
W monitorze wygląda prawie idealnie .Ale jak to będzie w naturze?

U mnie to idzie we fiolet i tak też będzie w druku: już raz spartoliłem sobie tym przełożeniem ulotki ;-) .

restauro 

Wysłany: 11 Marzec 2015, 12:20   

Samuraj napisał/a:
już raz spartoliłem sobie tym przełożeniem ulotki

Bez próbnego wydruku raczej nikt Ci nie pomoże .To zależy także od papieru,światła ,ustawień w drukarni .

Samuraj 
Początkujący

Wysłany: 11 Marzec 2015, 12:25   

restauro napisał/a:
Samuraj napisał/a:
już raz spartoliłem sobie tym przełożeniem ulotki

Bez próbnego wydruku raczej nikt Ci nie pomoże .To zależy także od papieru,światła ,ustawień w drukarni .

Generalnie zawsze robię w jednej drukarni i na razie pokrywa się to zawsze z moim kolorem na monitorze, także mogę mieć pewność, że jak w CMYKu jest fiolet, to i fiolet będę mieć wydrukowany ;-) .
Także szukam dalej!
Serdeczne dzięki za pomoc!

chezare 

Wysłany: 12 Marzec 2015, 12:36   

http://rgb.to/0,0,255
Corel robi z tego RGB 94/89/0/0 i to jest na moje oko nie najgorzej, tyle tylko że ja bym tego nie nazwał niebieskim.

Z wyłączonym zarządzaniem kolorami Corel zamienia to na 100/100/0/0 i to wygląda jak niebieski :-)

Czegoś takiego się z CMYK nie da wydrukować, jakiś Reflex Blue :-)

restauro 

Wysłany: 12 Marzec 2015, 13:38   

chezare napisał/a:
Corel robi z tego RGB

Co Corel to inaczej .U mnie jak wyżej -99 - 96

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Marzec 2015, 15:20   

w x6 tak jak chezare pisze nida sie :-) ,jak chce cos takiego uzyskac to rgb albo ewentualnie w cmyk to daje gradient i na to przezroczystosc radialna ale to jest kombinacja alpejska :-)

chezare 

Wysłany: 12 Marzec 2015, 19:15   

Szogun napisał że mizernie rozróżnia kolory, tak że nie ma to większego znaczenia. :-)
Ma to samo co ja, tylko że ja w ogóle nie rozróżniam kolorów.
Większość bitmap da się przekonwertować na CMYK, tak że trudno zauważyć różnicę, jednolicie wypełnione obiekty, które mają w dokumencie jakąś znaczącą powierzchnię mające taki kolor jak ten o którym tu mowa, na CMYK się przełożyć nie dadzą, trzeba użyć pantonu, albo zaakceptować znaczącą różnicę w kolorach. Można też szukać drukarni której maszyny korzystają z więcej niż 4 kolorów w jednym przelocie, ale jaki program to uwzględnia? :-)

Odpowiedz do tematu