|
Ulotka składana na 2 i 3 |
| Autor |
Wiadomość |
advein
Doradca

Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Maj 2013 Posty: 103 Skąd: internet
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 11:08 Ulotka składana na 2 i 3
|
|
|
Mam pytanie jak od strony technicznej powinna być dobrze przygotowana ulotka składana 2 i 3
(proszę o przykłady graficzne) |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 12:44
|
|
|
Podałeś za mało informacji. Chodzi o druk offsetowy? Jeśli tak, to po prostu wypuszczasz tło po 2mm z kazdej strony na spady, kolorystyka oczywiscie cmyk, tylko krzywe, ważne obiekty min. 3mm od krawedzi cięcia, a w przyp. A4/DL dzielisz format na 97+100+100 (żeby się środek dobrze chowal do środka).
Wot wsjo |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 12:52
|
|
|
| cyklop napisał/a: | | A4/DL dzielisz format na 97+100+100 (żeby się środek dobrze chowal do środka). |
Przy falcowaniu w "C". Przy falcowaniu w "Z": 99+99+99. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 14:08
|
|
|
No tak, juz zapomniałem o zetce; wszyscy jakoś robią ostatnio składane do środka.
Dobrze, że Tegraf czuwa |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 14:39
|
|
|
Nie czuwa, tylko jest przeczulony. Określenie sposobu składania A4 do DL jest jednym z pierwszych pytań, jakie Dział Zamówień (czy jak go tam zwał) powinien zadać klientowi przy takim zamówieniu.
Pozwala to na uniknięcie wielu zabawnych sytuacji, zwłaszcza w momencie oddawania gotowej pracy klientowi |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 15:18
|
|
|
Dziękuje panowie za informacje. Ogólnie rzecz biorąc u mnie, wymóg spadów do 5 mm a grafiki od tekstu 3 mm, czyli jeśli będę przygotowywał ulotkę do wydruku (wymiar netto) to jedynie odsunę 3 mm liniami pomocniczymi a spady dodam w imporcie do pdf.
Jeśli dobrze rozumiem przy ulotce dzielonej na 2, przygotowanie projektu zaczyna się od prawej strony i to jest 1 strona (strona główna), od lewej 4 (ostatnia strona) a druga strona projektu, to od prawej 3 a od lewej 2
W dzielonej na 3..., od lewej strony 5,6,1 <- (od prawej) i druga strona, od lewej 2,3,4
Hmm, co oznaczają skróty DL, Z, C
I jeszcze jedno pytanie, jeśli dzielimy ulotkę na 3 ile mam odsunąć liniami pomocniczymi od linii podziału na 3 "kolumny" w prawą i lewą stronę |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 15:48
|
|
|
| advein napisał/a: | | a spady dodam w imporcie do pdf |
Eksporcie.
| advein napisał/a: | | Jeśli dobrze rozumiem przy ulotce dzielonej na 2, przygotowanie projektu zaczyna się od prawej strony i to jest 1 strona (strona główna), od lewej 4 (ostatnia strona) a druga strona projektu, to od prawej 3 a od lewej 2 |
Dobrze. Ulotka składana na 2 to tak jak "książka" czterostronicowa. Lepiej jest jednak zamiast prawa-lewa używać określeń parzysta-nieparzysta.
| advein napisał/a: | | W dzielonej na 3..., od lewej strony 5,6,1 <- (od prawej) i druga strona, od lewej 2,3,4 |
A to akurat zależy od tego, jak będzie składana (C lub Z).
| advein napisał/a: | | Hmm, co oznaczają skróty DL, Z, C |
DL to format wynikający z podziału A4 na 3 części wzdłuż dłuższego boku: 297/3=99 (99x210 mm). Więcej tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_arkusza
"Z" i "C" to obrazowy sposób podania sposobu składania - chodzi o to, by tak złożyć arkusz, że patrząc na krawędź (nie powierzchnię) uzyskać kształt zbliżony do właśnie Z lub C.
http://www.sklepaaprint.c...owanie-w-c.html
http://www.sklepaaprint.c...owanie-w-z.html |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 16:06
|
|
|
Tak, tak, myślałem o eksporcie a napisałem o imporcie.
| Cytat: | | Dobrze. Ulotka składana na 2 to tak jak "książka" czterostronicowa. Lepiej jest jednak zamiast prawa-lewa używać określeń parzysta-nieparzysta. |
Dobrze wiedzieć.
| Cytat: | | A to akurat zależy od tego, jak będzie składana (C lub Z). |
C
Co do reszty wiedza będzie przyswojona, thx. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 5 Czerwiec 2013, 09:51
|
|
|
Skoro robisz to pierwszy raz, to podpowiem jeszcze jedno (może niepotrzebnie, ale nie zaszkodzi, bo wielu sie na tym wykłada - ja na początku też
Pamietaj przy projektowaniu o odwróceniu wymiarów kolumn, tzn. jak masz na awersie licząc od lewej 97-100-100, to na rewersie musi być 100-100-97. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 5 Czerwiec 2013, 22:46
|
|
|
| Cyklop, bardzo dobrze, że o tym piszesz. Poszperałem i o tym się dowiedziałem, ale gdybym nie szperał, może bym się nie domyślił. Inaczej mówiąc, według mnie każdy kto zadaje pytanie, powinien otrzymać odpowiedź na poziomie raczkującego dzidziusia - to co dla nas jest oczywiste, dla innych być nie musi. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2013, 14:34
|
|
|
Ja bym miał większe zaufanie do ludzi. Czasami jest potrzebna fachowa wiedza, a czasami wystarczy logiczne myślenie i korzystanie z mózgu, tego nie nauczy żaden tutorial |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 15:21
|
|
|