Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ulotka składana na 2 i 3
Autor Wiadomość
advein 
Doradca

Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 11:08   Ulotka składana na 2 i 3

Mam pytanie jak od strony technicznej powinna być dobrze przygotowana ulotka składana 2 i 3 :?:
(proszę o przykłady graficzne)

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 12:44   

Podałeś za mało informacji. Chodzi o druk offsetowy? Jeśli tak, to po prostu wypuszczasz tło po 2mm z kazdej strony na spady, kolorystyka oczywiscie cmyk, tylko krzywe, ważne obiekty min. 3mm od krawedzi cięcia, a w przyp. A4/DL dzielisz format na 97+100+100 (żeby się środek dobrze chowal do środka).
Wot wsjo :mrgreen:

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 12:52   

cyklop napisał/a:
A4/DL dzielisz format na 97+100+100 (żeby się środek dobrze chowal do środka).

Przy falcowaniu w "C". Przy falcowaniu w "Z": 99+99+99.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 14:08   

No tak, juz zapomniałem o zetce; wszyscy jakoś robią ostatnio składane do środka.
Dobrze, że Tegraf czuwa :mrgreen:

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 14:39   

Nie czuwa, tylko jest przeczulony. Określenie sposobu składania A4 do DL jest jednym z pierwszych pytań, jakie Dział Zamówień (czy jak go tam zwał) powinien zadać klientowi przy takim zamówieniu.

Pozwala to na uniknięcie wielu zabawnych sytuacji, zwłaszcza w momencie oddawania gotowej pracy klientowi :-)

advein 
Doradca

Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 15:18   

Dziękuje panowie za informacje. Ogólnie rzecz biorąc u mnie, wymóg spadów do 5 mm a grafiki od tekstu 3 mm, czyli jeśli będę przygotowywał ulotkę do wydruku (wymiar netto) to jedynie odsunę 3 mm liniami pomocniczymi a spady dodam w imporcie do pdf.

Jeśli dobrze rozumiem przy ulotce dzielonej na 2, przygotowanie projektu zaczyna się od prawej strony i to jest 1 strona (strona główna), od lewej 4 (ostatnia strona) a druga strona projektu, to od prawej 3 a od lewej 2 :?:

W dzielonej na 3..., od lewej strony 5,6,1 <- (od prawej) i druga strona, od lewej 2,3,4 :?:

Hmm, co oznaczają skróty DL, Z, C :?:

I jeszcze jedno pytanie, jeśli dzielimy ulotkę na 3 ile mam odsunąć liniami pomocniczymi od linii podziału na 3 "kolumny" w prawą i lewą stronę :?:

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 15:48   

advein napisał/a:
a spady dodam w imporcie do pdf

Eksporcie.

advein napisał/a:
Jeśli dobrze rozumiem przy ulotce dzielonej na 2, przygotowanie projektu zaczyna się od prawej strony i to jest 1 strona (strona główna), od lewej 4 (ostatnia strona) a druga strona projektu, to od prawej 3 a od lewej 2

Dobrze. Ulotka składana na 2 to tak jak "książka" czterostronicowa. Lepiej jest jednak zamiast prawa-lewa używać określeń parzysta-nieparzysta.

advein napisał/a:
W dzielonej na 3..., od lewej strony 5,6,1 <- (od prawej) i druga strona, od lewej 2,3,4

A to akurat zależy od tego, jak będzie składana (C lub Z).

advein napisał/a:
Hmm, co oznaczają skróty DL, Z, C

DL to format wynikający z podziału A4 na 3 części wzdłuż dłuższego boku: 297/3=99 (99x210 mm). Więcej tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_arkusza

"Z" i "C" to obrazowy sposób podania sposobu składania - chodzi o to, by tak złożyć arkusz, że patrząc na krawędź (nie powierzchnię) uzyskać kształt zbliżony do właśnie Z lub C.

http://www.sklepaaprint.c...owanie-w-c.html
http://www.sklepaaprint.c...owanie-w-z.html

advein 
Doradca

Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 16:06   

Cytat:
Eksporcie.

Tak, tak, myślałem o eksporcie a napisałem o imporcie.
Cytat:
Dobrze. Ulotka składana na 2 to tak jak "książka" czterostronicowa. Lepiej jest jednak zamiast prawa-lewa używać określeń parzysta-nieparzysta.

Dobrze wiedzieć.
Cytat:
A to akurat zależy od tego, jak będzie składana (C lub Z).

C

Co do reszty wiedza będzie przyswojona, thx.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 5 Czerwiec 2013, 09:51   

Skoro robisz to pierwszy raz, to podpowiem jeszcze jedno (może niepotrzebnie, ale nie zaszkodzi, bo wielu sie na tym wykłada - ja na początku też ;-)
Pamietaj przy projektowaniu o odwróceniu wymiarów kolumn, tzn. jak masz na awersie licząc od lewej 97-100-100, to na rewersie musi być 100-100-97.

advein 
Doradca

Wysłany: 5 Czerwiec 2013, 22:46   

Cyklop, bardzo dobrze, że o tym piszesz. Poszperałem i o tym się dowiedziałem, ale gdybym nie szperał, może bym się nie domyślił. Inaczej mówiąc, według mnie każdy kto zadaje pytanie, powinien otrzymać odpowiedź na poziomie raczkującego dzidziusia - to co dla nas jest oczywiste, dla innych być nie musi.

chezare 

Wysłany: 6 Czerwiec 2013, 14:34   

Ja bym miał większe zaufanie do ludzi. Czasami jest potrzebna fachowa wiedza, a czasami wystarczy logiczne myślenie i korzystanie z mózgu, tego nie nauczy żaden tutorial :-)

advein 
Doradca

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 15:21   

Różnie z tym bywa Chezare, lepiej dmuchać na zimne.

Odpowiedz do tematu