|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Którego Corela wybrać |
| Autor |
Wiadomość |
advein
Doradca

Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Maj 2013 Posty: 103 Skąd: internet
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 21:46
|
|
|
| Cytat: | | Ale nie pisałeś nic o swoim budżecie. Jeżeli masz tylko na Corela, to mój wpis możesz pominąć. |
Mój budżet na ten czas to maksymalnie 2000 zł, nawet gdybym chciał zastanowić się nad pakietem adobe czyli Photoshop+Illustrator+InDesign to i tak nie mam gdzie kupić pakietu który ma numerek np: C2 (ciekawy jestem jaka jest kompatybilność z Win & 32\64 bity) Podejrzewam, że nawet nie stać by mnie było na Photoshop + Illustrator. Samo życie.
| Cytat: | Ależ możesz. Ale zakładam, że chcesz zarabiać. A zarobisz, jak zrobisz w rozsądnym czasie. Otwórz pierwszą lepszą stronę książki (taką z przypisami, tabelą itp.) i złóż ją identycznie w Corelu. Podaj czas. Poproś kogoś (lub zrób to sam) w InDesign i porównaj.
Pomnóż teraz to samo razy 200 stron. Dojdziesz wtedy do wniosku, dlaczego nie składa się książek w Corelu. Ja o wynik jestem spokojny. |
Ależ, ja z tobą się zgadzam Telegrafie, że nie ma co porównywać programu który jest stworzony do jednego, z programem który jest, można rzecz do wszystkiego. Tylko, jedno pytanie powinniśmy postawić - jeśli mogę w miarę rozsądnym czasie złożyć tygodnik 60 stronicowy, czy katalog, a może malutką książkę, czy warto od razu zaczynać od programu z kilka złotych jeśli złotówki ważą bardzo dużo. Trzeba radzić sobie w życiu. |
| Ostatnio zmieniony przez advein 8 Czerwiec 2013, 22:54, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 22:44
|
|
|
Ależ ja się z Tobą zgadzam. Ale chcę Ci oszczędzić rozczarowań i zgrzytania zębów przy tej malutkiej książeczce. Każdy specjalizowany program do składu (nawet darmowy czy taki za kilkaset złotych) poradzi sobie z tym lepiej.
P.S. Nie mam nic wspólnego z Telegrafem |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 22:53
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Ale chcę Ci oszczędzić rozczarowań i zgrzytania zębów przy tej malutkiej książeczce. Każdy specjalizowany program do składu (nawet darmowy czy taki za kilkaset złotych) poradzi sobie z tym lepiej. |
Jaki polecasz darmowy, według ciebie najlepszy i jaki pod Win7 który jest tani (możesz podać kilka) ale wart zakupu, najlepiej PL.
| tegraf napisał/a: | P.S. Nie mam nic wspólnego z Telegrafem |
Sam przyznasz, że Tegraf brzmi jak Telegraf a nawet podobnie się pisze Ale słowo harcerza, że już się nie pomylę w ferworze pisania. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 07:54
|
|
|
Mam tak złe zdanie o Corelu jako narzędziu do składu książek, że właściwie powinienem odpowiedzieć - każdy. Nawet Word lepiej się do tego nadaje czy inny zwykły edytor tekstu.
Z programów dedykowanych to przede wszystkim Scribus - za darmo. Z darmowymi narzędziami do tej pory w poligrafii raczej szału nie było, ale Scribus zdaje się wyraźnie wyróżniać na plus na tle innych.
Polski Kombi (www.3n.com.pl), chociaż w Win7 zdaje się, że są jakieś problemy. Pooglądaj forum na tej stronie.
Darmowy TeX (lub LaTeX) - ale to trudne narzędzia, właściwie języki programowania.
Serif PagePlus X7 - ale oprócz tego że jest, to nie wiem nic więcej. Na stronie http://desktop-publishing...tenreviews.com/ wszystkie "ptaszki" ma zaznaczone. Jest darmowa, prosta wersja PagePlus Starter Edition. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 10:55
|
|
|
| advein napisał/a: | Bogumiło, w CS4 można to zrobić, w dość prosty sposób, powiększasz dzięki CANVAS SIZE przestrzeń roboczą i wklejasz drugą cześć pliku. Później łączysz i działasz.
Ps. Nie wiem o jakim łączeniu mówisz w Photo-Paint. |
Chyba o takim, jakie opisałeś. Masz dwa obrazki A4, trzeba z nich zrobić obrazek niecałe A3. Bo oczywiście nie są skanowane na styk, tylko na zakładkę. Ja to próbowałam z jakieś dziesięć lat temu. Z tego co mówisz wynika, że dzisiaj da się. Wtedy po wklejeniu obrazka do edycji obszar pracy automatycznie dostosowywał się do wymiarów obrazka i nie było sposobu, by go powiększyć. W PhotoPaint powiększa się jednym kliknięciem za pomocą funkcji Rozmiar papieru. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 11:51
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Mam tak złe zdanie o Corelu jako narzędziu do składu książek, że właściwie powinienem odpowiedzieć - każdy. Nawet Word lepiej się do tego nadaje czy inny zwykły edytor tekstu. |
To już chyba objaw awersji, Tegrafie.
| Cytat: | | Z programów dedykowanych to przede wszystkim Scribus - za darmo. Z darmowymi narzędziami do tej pory w poligrafii raczej szału nie było, ale Scribus zdaje się wyraźnie wyróżniać na plus na tle innych. |
Na plus, język ojczysty, widać, że program interesujący i ma duże możliwości, ale nie ma tutoriali\książek po polsku aby nauczyć się obsługi, to mnie "boli". Tak po za tym wydaje się, najciekawszą pozycją.
Bogumiło, mówimy o tym samym, w Photoshop 7 występuje ta opcja.
Programy corela są bardziej funkcjonalne\przyjazne dla ludzi, gdyby nie to, że rozbili programy na samodzielne produkty, adobe musiałoby bardziej się postarać. Dla mnie dziwnym objawem jest, np: nie włączenie do photo-paint, paint shop-pro lub co najmniej przeniesienie funkcji do pakietu coreldraw lub poszerzenie dtp do poziomu scribusa. Już wzrasta prestiż i zainteresowanie. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 12:28
|
|
|
| Nie rozumiem jaka to oszczędność czasu robić coś w jednym programie, potem importować do drugiego, żeby zrobić coś innego, po czym eksportować do trzeciego, żeby wydrukować. To naprawdę daje zauważalne korzyści czasowe? Czy chodzi tak naprawdę o to, że program A jest be, bo za słabo go znam, za to znam doskonale program B, ale ten z kolei nie potrafi tego, co program C. A prawda jest taka, że w programie C da się całą pracę wykonać od początku do końca. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 12:46
|
|
|
| Bogumiło, jestem zwolennikiem robienia wielu rzeczy w jednym programie lub w trzech programach które tworzą jedną spójną całość. Ale jeśli Tegraf pisze, że lepiej jest pracować w programie do tego przeznaczonym, można pokusić się, niż wydać, plus 3000 zł. Jeśli składasz w coreldraw, napisz co składasz, ile czasu to ci zajmuje, ile posiada stron, zamieść link do pdf. Chciałbym zobaczysz, pod tym względem możliwości corela. Trudno mi mówić o dtp, dlatego, jestem otwarty na sugestie i niezbite argumenty. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 13:42
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | To naprawdę daje zauważalne korzyści czasowe? |
Czasowe i - co najważniejsze - jakościowe. Na takim właśnie sposobie pracy polega przewaga pakietu Adobe nad Corelem. Celowo piszę "pakietu" - a nie programu. O ile poszczególne składniki pakietu Adobe można porównywać z programami Corela (Draw <> Illustrator, PhotoPaint <> PhotoShop, ? <> InDesign, ? <> Acrobat) to takiego porównania nie wytrzymuje już pakiet. Siła programów Adobowych polega na ich perfekcyjnej, wzajemnej współpracy. Wektory obrabia się w programie do wektorów, zdjęcia - do bitmap, a wszytko to razem łączy się w InDesign, który sam w sobie ma z niczym nieporównywalne możliwości obróbki tekstu. Każdy ze składowych programów jest jednocześnie wyznacznikiem jakości w swojej kategorii.
Dwoma kliknięciami wywołuję edycję zaimportowanego do InDesign pdfa - w Acrobacie. Jeżeli w tym pdfie jest do edycji bitmapa - to jej edycję rozpoczynam kolejnym kliknięciem w PhotoShopie. Po zamknięciu jednego i drugiego mam pdfa po poprawkach - bez eksportu, importu, zapisywaniu w innych formatach. To wszystko odbywa się w programach o prawie identycznym interfejsie. To naprawdę jest inna jakość.
Ale coś za coś. Cena wyższa - i to znacznie, a za chwilę wręcz zaporowa.
Corel to kombajn - do wszystkiego - z wydzielonym modułem do bitmap. Jest programem uniwersalnym - ze wszystkimi tego pojęcia wadami i zaletami. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 13:47
|
|
|
Największe dzieło jakie w Corelu złożyłam liczyło sobie 36 stron. Był to tekst, w dwóch kolumnach z pooblewanymi nim rysunkami i elementami graficznymi, różną czcionką w różnych rozmiarach. Niestety, z pracy nie mogę niczego udostępnić, a to co robię w domu też robię na własne potrzeby, a udostępnienie mogłoby być poczytane za łamanie prawa.
Zrobienie kilkunastostronicowej książeczki zawierającej dużo tekstu, wiele elementów ozdobnych, graficznych, zajmuje kilka godzin, a jak się Corel wykrzaczy nieco dłużej. Problemem jest to, że nie można korzystać z funkcji przelewania tekstu do ramek, bo przy wydruku działa to tragicznie (gdzieś to tu opisałam, poszukaj jeśli jesteś zainteresowany). Gdybyś się uparł z tego korzystać, to przekształć przed wydrukiem tekst w krzywe. Na szczęście zmiana na jednej stronie przekształci na wszystkich pozostałych, na których występuje ciągłość. Tutaj znajdziesz uwagi na temat czcionek nie zawierających kodowania środkowoeuropejskiego i częściowe rozwiązanie problemu. Z kolei tutaj pierwszy mój wpis o błędach w X6 (częściowo poprawionych paczkami serwisowymi).
Sugerowałam założenie wątku, w którym użytkownicy zwracaliby uwagę na błędy, których nie da się przeskoczyć. Ale zamiast wątku niektórzy użytkownicy zwracali mi uwagę, że u nich działa, a ja się czepiam. A czasem warto wiedzieć, że jak np. funkcja Znajdź i zamień tekst będzie niedostępna, to wystarczy narysować pustą ramkę, żeby można było z tej funkcji znowu normalnie korzystać. Albo, że zaokrąglać rogi w przeskalowanej figurze należy za pomocą dokera, bo samo pociągnięcie za rogi narzędziem kształt da niekoniecznie aprobowalne rezultaty.
Tegraf, masz oczywiście całkowitą rację. Ale przyznasz, że dojechać da się zarówno ferrari jak i fiatem. A nie każdego stać na pakiet Adobe, a co dopiero oba. Poza tym... Być może w jednym przypadku na tysiąc da się odróżnić pracę złożoną w Corelu i Adobe. A ile trzeba złożyć takich prac, żeby zwróciła się różnica w cenie? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 14:14
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | funkcja Znajdź i zamień tekst będzie niedostępna |
Działanie funkcji znajdź i zamień to doskonały przykład, dlaczego w Corelu nie składa się książek. Proces produkcji książki wygląda mnie więcej następująco: oryginał tekstu od autora ląduje w wydawnictwie, skąd (po wstępnej korekcie merytorycznej) kierowany jest do składu. Pierwszy skład jest przeglądany przez redaktora technicznego, którego uwagi są nanoszone w składzie drugim. I tu się zatrzymajmy. Załóżmy, że są równolegle składa ją dwóch składaczy - taki konkurs. Jeden w Corelu, drugi w Indesign. Każdy skład ma 200 stron. Redaktor techniczny każe wszystkie wystąpienia słowa "Ibidem" napisać kursywą - a obecnie w obu składach jest to napisane pismem prostym. Tych wyrazów jest 1000. Ile czasu zajmie wyszukanie każdego z nich i zamiana na kursywę? Bo w InDesign to wiem - 2 sekundy.
| Bogumila M. napisał/a: | | Sugerowałam założenie wątku, w którym użytkownicy zwracaliby uwagę na błędy, których nie da się przeskoczyć. |
Sam byłem temu przeciwny. Dzisiaj jednak aż tak bardzo na "nie" nie jestem. Może warto faktycznie. Wietrzę jednak trudność w oddzieleniu tego, co faktycznie jest błędem od nieznajomości narzędzia przez jego operatora. Ale może warto zasady takiego działu przedyskutować.
| Bogumila M. napisał/a: | | Być może w jednym przypadku na tysiąc da się odróżnić pracę złożoną w Corelu i Adobe. |
O ile praca to głównie wektor, bitmapa lub ich mieszanka, to na pewno. Dłuższy tekst złożony w Corelu ma jednak tyle złych cech, że widać to od razu. Fakt, że widzą to osoby z branży lub szczególnie przeczulone. Dla 90% czytających, jakość składu nie ma żadnego znaczenia. Ale mi akurat zależy na tych 10%. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 14:18
|
|
|
| Cytat: | A nie każdego stać na pakiet Adobe, a co dopiero oba. Poza tym... Być może w jednym przypadku na tysiąc da się odróżnić pracę złożoną w Corelu i Adobe. A ile trzeba złożyć takich prac, żeby zwróciła się różnica w cenie?
|
Dlatego, na ten czas, mam zamiar połączyć CorelDraw X5 + Scribus. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 14:33
|
|
|
Powodowana ciekawością zerknęłam do rozdziału traktującego o czyszczeniu i formatowaniu tekstu i mogą z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że Corel w tym przypadku bije ten program (a także Libre Office) na głowę.
W X5 jest błąd, ponieważ funkcja znajdowania końca akapitu nie znajduje końca akapitu (wstawianego klawiszem Enter), ale wymuszony koniec wiersza (wstawiany za pomocą klawiszy Shift i Enter). Ale tym bym się nie przejmowała zbytnio, bo w tym programie błędny opis funkcji (w polskim tłumaczeniu), to norma. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 15:11
|
|
|
Dziękuje, z drugiej strony zastanawiam się czy warto poświęcać czas i energię na program który jest ubogi w literaturę a to się równa chodzenie po omacku. Gdyby w Draw, można było zrobić w zadowalającym czasie, takie cuś razy dwa to nawet Draw by wystarczył. Wiem, że kombinuje, ale ciągle się zastanawiam, jaką opcję wybrać, aby być zadowolonym.
 |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 15:25
|
|
|
Nie widzę najmniejszego powodu, dla którego wykonanie tego magazynu w Corelu byłoby niemożliwe - nawet w rozsądnym czasie.
Tyle tylko, że to nie jest książka. Wszystkie moje negatywne opinie o Corelu tyczą jego ułomności przy składzie książek - kilkusetstronicowych dokumentów z ciągłym tekstem, z przypisami, tabelami, spisami treści, indeksami, ilustracjami, wielojęzycznych, itp. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 15:39
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Nie widzę najmniejszego powodu, dla którego wykonanie tego magazynu w Corelu byłoby niemożliwe - nawet w rozsądnym czasie. |
Nie chcę z Corelem iść jak z motyką na słońce ale też nie chcę się "wkopać" w dodatkowe programy jeśli nie muszę.
| Cytat: | | Tyle tylko, że to nie jest książka. Wszystkie moje negatywne opinie o Corelu tyczą jego ułomności przy składzie książek - kilkusetstronicowych dokumentów z ciągłym tekstem, z przypisami, tabelami, spisami treści, indeksami, ilustracjami, wielojęzycznych, itp. |
Widzę, że ty Tegrafie swoją myślą podążasz w kierunku dość okazałego składu, ja z kolei myślę o składzie tygodnika max 100 stronicowego, a jeśli książki to max 200 stronicowej (w zależności od formatu) czyli kilka zdjęć, kilka grafik wektorowych, spis treści, przypisy i tekst, wsio.
Dlatego, ciągle mnie nurtuje co wybrać, czy pójść w stronę Scribusa czy lepiej ten czas wykorzystać w kierunku Draw. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 15:51
|
|
|
| advein napisał/a: | | przypisy |
Jesteś na dobrej drodze, aby sobie samemu udzielić odpowiedzi. Przypisy. Złóż w Corelu 50 stron z przypisami. Po 5 na stronie. Każdy po kilkanaście wyrazów. Po czym usuń trzeci w kolejności. I masz odpowiedź.
Poważnie: chyba najlepiej będzie, jak spróbujesz samodzielnie. Znajdź gdzieś w sieci 200 stronicowy tekst w Wordzie (bo takie będziesz dostawał najczęściej) zawierający przypisy i tabele - i zaimportuj (lub w inny sposób przenieś) do Corela. Poeksperymentuj. Usuń jakiś przypis. Zmodyfikuj tabelę. Zobacz, co się stanie. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 16:07
|
|
|
| Niestety. Jeśli mowa o książce naukowej, z przypisami, odnośnikami, literaturą, spisem treści (z tabelami od biedy można powalczyć), to Corel kompletnie nie nadaje się. I nawet nie ma co marzyć, że tekst zaimportujemy z Worda, ponieważ następujące funkcje edycji tekstu nie są obsługiwane: nagłówki, stopki, przypisy dolne i końcowe, kolumny i makra. Na dodatek pliki Rich Text Format (.rtf) są automatycznie przekształcane w zestaw znaków Microsoft Windows ANSI, co dowodzi, że Corel mentalnie tkwi jeszcze w DOS-ie i o UNICODE słyszał, ale nie bardzo wie z czym to się je. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 16:13
|
|
|
Czyli doszliśmy do sedna tematu, do składu tygodników, czasopism itp., Draw, do składu książek z przypisami itp., Scribus, a pakiet, X5.
aA i fajnie byłoby, abyś Bogumiło założyła topik, na co trzeba zwracać uwagę przy tworzeniu magazynu w X5. Czyli mankamenty CorelDraw, które trzeba pominąć lub zastąpić. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 16:42
|
|
|
Taki topik może założyć tylko administrator. Powinien być przypięty, czyli zawsze pod ręką i nie może w nim być dyskusji, bo nikt niczego nie znajdzie. Żeby opis błędu i sposób obejścia go tam się znalazł musi być potwierdzony przez kilku użytkowników, bo Corel inaczej potrafi zachowywać się na maszynie z Intelem, a inaczej z AMD. Tak to widzę.
Każdy z użytkowników koncentruje się na nieco innym zakresie użytkowania, więc każdy jest specjalistą w nieco innym wycinku. Uniwersalne dla większości jest stwierdzenie "u mnie działa". Z jednym taki walczyłam najpierw korespondencyjnie, po czym udałam się do niego osobiście by pokazać, że nie działa. Chodziło o obracanie bitmab większej rozdzielczości w PotoPaincie o kąt mniejszy niż 0,5°. Wczytałam bitmapę i poprosiłam o obrócenie. Wpisał 0,4° i... pojawiła się ramka naokoło obrazka, a obrazek ani drgnął. Cbdo :)
Dopóki nie powstanie taki topic-przewodnic po bugach, to po prostu pytaj. Zawsze ktoś Ci coś poradzi. Bo i tak zapamiętasz to, co robisz często, a nie to, co ktoś kiedyś gdzieś napisał. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 10 Czerwiec 2013, 13:50
|
|
|
| Dziękuje Bogumiło, za informacje, jak czegoś nie będę wiedział, to zapytam. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 10 Czerwiec 2013, 20:00
|
|
|
Przed zakupem, mam trzy pytania:
1. Piszę, że X5 wyposażona jest w SWiSH miniMax™ 2..., otrzymuje program po rejestracji? (ściągam przez www?)
2. Jakie są minusy rejestracji w przypadku gdybym w przyszłości, chciał sprzedać X5?
3. Jakie plusy - inne? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Czerwiec 2013, 21:33
|
|
|
1. Z tego co mi wiadomo w SWiSH miniMax™ 2 wyposażona jest wyłącznie pudełkowa wersja Corela. Zawiera także dodatkowe czcionki i kliparty.
2. Rejestracji same. Problem w tym, że produkt należy aktywować. Ponieważ Corel walczy z piractwem. Polega to na tym, że użytkownik ma zapłacić, a w zamian otrzyma klucz i program szpiegujący. Klucz nie wystarczy, żeby z pakietu korzystać.
3. Żadne. Po prostu dostajesz program niejako wypożyczony. Niby sprzedać wolno, ale producent oprogramowania krzywo na to patrzy. Poza tym prędzej sprzedasz wersję pudełkową, niż ściągniętą. Po sprzedaży musisz Corela odinstalować. Po odinstalowaniu Corela zostaniesz z plikami w nim utworzonymi i programem szpiegowskim. który będzie pilnował cnot. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 08:21
|
|
|
| Będę kupował wersję pudełkową Special Edition, tylko gdy patrzę np: na allegro, tam nigdzie nie pisze w opisie, aby był SWiSH miniMax™ 2. Dlatego mam wątpliwości, czy otrzymam SWiSH miniMax™ 2 czy nie? Chociaż piszę, że wersja X5 zawiera ten program. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|