Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wariujący Corel
Autor Wiadomość
exyou 
Początkujący

Wysłany: 24 Lipiec 2013, 17:44   Wariujący Corel

Witam!Mam problem z Corelem,i bardzo prosze o pomoc! sprawa wygląda nastepująco.
Używam Corela x6,wykonuje aktualnie elementy brandingu(wizytówki,logo).Podczas zapisywania dokumentu ,wyskakuje mi informacja "brak odpowiedzi" i zamyka mi plik.Gdy klikam na ten sam plik,aby go uruchomić,okazuje sie że jest pusty :-| .Co ciekawe gdy sprawdzam we właściwościach pokazuje mi normalną wielkość pliku np.15 MB(nigdy nie tworze dużych dokumentów).Oprócz tego w ikonce pliku, zamiast obrazka podglądowego,mam po prostu logo Corela.Bardzo prosze o pomoc :cry:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lipiec 2013, 18:37   

Już wielokrotnie były takie problemy omawiane. Najważniejsza sprawa - czy używasz "gołej" wersji, czy z poprawkami? Bo jeśli "gołej", to przechlapane. Np. program CorelDRAW przestaje odpowiadać po wykonaniu pochylenia łączonych grup razem z innymi zaznaczonymi obiektami. Albo nie można zastosować niektórych efektów do obiektów wektorowych. Czy wreszcie program CorelDRAW przestaje odpowiadać podczas otwierania plików zawierających sklonowany tekst. A nie są to błędy, które nie występują w pierwotnej wersji, ale w kilka razy łatanej. Pchanie się w najnowszą wersję tego narzędzia to proszenie się o kłopoty. A perfidia firmy polega na tym, że żadna wersja nie jest dopracowana, wolna od błędów. Jednego knota ledwie jakoś połatają i już następny w drodze. Jedyna nadzieja, że przejdą do chmury i rozpłyną się w niej.

exyou 
Początkujący

Wysłany: 24 Lipiec 2013, 18:47   

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,ale czy w takim razie Corel x5 jest pod tym względem lepszy? Używam "gołej" wersji a jeśli chodzi o "poprawki" to czy chodzi o te aktualizacje?
http://www.corel.com/core...61&ppid=5000008
Co mógłbym w takim razie ,jeszcze zrobić? :-(

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 24 Lipiec 2013, 18:57   

Pod którym względem? Corel pod żadnym względem nie jest lepszy. Ale z wszystkimi poprawkami rzadziej się krzaczy. Co wcale nie znaczy, że wcale. Ale jak dotąd nie trafił się żaden plik, którego nie dałoby się otworzyć po zapisaniu w X5. Pytasz co jeszcze mógłbyś zrobić? Zainstalować wszystkie możliwe poprawki i liczyć na to, że tym razem będzie (prawie) wszystko działać prawidłowo. Przy okazji sprawdź, czy da się wpisać wartości szerokości ramek w tekście akapitowym i wymiary są zmieniane.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Lipiec 2013, 10:14   

ja mam x6 i narazie działa bez zarzutu co wcale nie oznacza że zaraz się nie wykrzaczy :lol: ,ale ten problem co jest opisywany może miec przyczyne w debilnym programiku jakim jest Bitstream Navigator,może być tak że ten programik ma w swoim buforze czcionke i niby nią można pisać w corelu ale gdy chcesz zapisać to jest zonkk!!!przyczyna tkwi w tym że ten programik nie instaluje czcionek tylko skroty do tych czcionek i gdy zgubi ścieżke to wykrzacza Corela,rada,wywalić to ścierwo z komputera :-o

Zeb Serban 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3,X5,X6
Wysłany: 25 Lipiec 2013, 14:45   

Bogumiła,

da się wpisać wartości szerokości ramek w tekście akapitowym i wymiary są zmieniane.
Corel pl: 16.3.0.1114

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Lipiec 2013, 15:20   

Na pewno? Powtórzę "algorytm": Tworzysz od ręki ramkę tekstu akapitowego. Wchodzisz w menu Tekst i tam wybierasz polecenie Kolumny. W oknie wybierasz Liczba kolumn: 2. Teraz w kolumnie Szerokość wpisujesz jakąś wartość znacznie różną od tej, która tam widnieje, np. 100. Żeby sobie ułatwić zahacz opcję Jednakowa szerokość kolumn i sprawdź, czy opcja Automatycznie dopasuj szerokość kolumn jest włączona. W kolumnie Odstęp daj dla równego rachunku 10. Zatwierdź zmiany, wywołaj ponownie to samo okienko i sprawdź, czy są w nim te same wartości, które podałeś, czyli po 100 dla kolumn i 10 odstęp.

Zeb Serban 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3,X5,X6
Wysłany: 29 Lipiec 2013, 07:42   

Poprawka.
Niestety nie działa automatyczne dopasowanie.
Nie do końca zrozumiałem o co Ci chodziło.
Teraz zrobiłem dokładnie wg instrukcji i jest źle.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 29 Lipiec 2013, 11:16   

Dziękuję bardzo. Oddaję teraz głos tym, którzy będą dociekać, czy masz aby legalny system.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 29 Lipiec 2013, 11:28   

Skoro Bogumiła M. mówi, że nie działa, to nie działa. Jeżeli u Ciebie działa, to znaczy, że jesteś na usługach corelowej mafii i nie masz normalnego Corela, tylko jakiś podrasowany. Ale już niedługo - ta porypana firma niedługo zakończy żywota.
Bogumila M. napisał/a:
Jednego knota ledwie jakoś połatają i już następny w drodze. Jedyna nadzieja, że przejdą do chmury i rozpłyną się w niej.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 29 Lipiec 2013, 11:40   

Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka. Cieszę się, że nie kazałeś koledze długo czekać.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 29 Lipiec 2013, 12:14   

A fakt. U niego też nie działa. To całe szczęście. Witaj po naszej stronie, Zeb Serban! Dzięki Bogumiło, za zwrócenie uwagi.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 4 Sierpień 2013, 11:47   

Tak. Zdecydowanie lepiej jest zająć się swoimi sprawami niż dyskutować na forum.

Odpowiedz do tematu