|
uUotka |
| Autor |
Wiadomość |
misiek90
Początkujący

|
Wysłany: 31 Styczeń 2008, 14:55 uUotka
|
|
|
Witam mam do zrobienia ulotkę szkoły ma ona być składaną na 3 części ma to wyglądać tak,
że tekst ma znajdować sie po jednej i po drugiej stronie kartki.Chciałbym abyście powiedzieli mi jak mam podzielić stronę i jak aby grafika i tekst były po dwóch stronach. Muszę zrobić to w dwóch osobnych dokumentach czy mogę w jednym, używam Corela x3. Z góry dzięki za porady. |
|
|
|
 |
Asdef

|
Wysłany: 31 Styczeń 2008, 15:13
|
|
|
Ja bym to zrobił na jednej stronie… po prostu jeśli mają być strony A5, to pole robocze ustawił bym na A4 i ustawił w poziomie przedzielił bym sobie prowadnicą
I rysował co mi się podoba na jednej, i na drugiej stronie |
|
|
|
 |
kreart
Fachowiec

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 31 Styczeń 2008, 15:15
|
|
|
podziel stronę prowadnicami
podział z marginesami załączam w pliku
drugą stronę musisz wykonać "lustrzanie" wymiarowo aby po wydrukowanie obie do siebie pasowały, różnice w mm sa po to aby daną ulotkę łatwo móc złożyć w Z lub C
obie strony należy umieścić w jednym dokumencie
pozdrawiam
podzial strony.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 1182 raz(y) 217.01 KB |
|
|
|
|
 |
misiek90
Początkujący

|
Wysłany: 31 Styczeń 2008, 19:08
|
|
|
Rozumiem, że to co ma być po 2 stronie mojej ulotki musi znajdować sie w tym samym dokumencie ale na drugiej stronie tak . A i jeśli dopasuje tekst np do ścieżki koła to czy te koło musi być widoczne czy mozna je jakoś ukryć. |
|
|
|
 |
JarekDRAW

Pomógł: 93 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 31 Styczeń 2008, 19:19
|
|
|
| misiek90 napisał/a: | | A i jeśli dopasuje tekst np do ścieżki koła to czy te koło musi być widoczne czy mozna je jakoś ukryć. |
Klikasz tylko w koło następnie Rozmieszczenie/Rozłącz i gotowe.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
misiek90
Początkujący

|
Wysłany: 1 Luty 2008, 20:19
|
|
|
| Możecie mi doradzić jakich efektów użyć na grafice i tekście żeby było to w miarę czytelne i przyjemne dla oka, nie wiem czy sie przyda ale ma to być ulotka reklamująca szkołę.Pozdrawiam i dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
ABu
Doradca

Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 02 Paź 2007 Posty: 122 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 1 Luty 2008, 21:14
|
|
|
Im mniej efektów tym lepiej. Podstawa to czytelność. Oczywiście to nie może być 'goły' tekst. Zresztą, napisz najpierw ile tego tekstu od Ciebie wymagają.
Poza tym z pewnością będziesz miał problemy z nauczycielskim betonem (wiem, bo też to kiedyś przechodziłem - i piszę to z pełną świadomością jako m.in. nauczyciel). Musisz uzbroić się w cierpliwość i od razu przygotować się do obrony swojej ulotki. W większości przypadków grono osób decydujących o ulotce ma uzdolnienia plastyczne i gust na poziomie clipartów Worda. Oni nawet z profesjonalnej pracy będą chcieli zrobić ulotkę tak, żeby wyglądała na doc'a... No i kompletnym absurdem, niestety prawdziwym, jest to, że z reguły chcą na tej ulotce WSZYSTKO: historię, wszystkie kierunki i osiągnięcia oraz najlepiej jeszcze zdjęcia pracowni. Problem w tym, że jak ostatnio przypasowywałem, to musiałbym dwustronną A4 zadrukować czcionką 6pt. No i gdzie tu miejsce na efekty?...
A potem jak zaprojektujesz wszystko, pokażesz kolorowy projekt to Ci powiedzą: "OK, to teraz zrobimy to na ksero..." - autentyk, niestety...
pozdrawiam
ABu |
|
|
|
 |
misiek90
Początkujący

|
Wysłany: 1 Luty 2008, 21:25
|
|
|
| W mojej ulotce ma znajdować sie trochę informacji o profilach szkoły i kilka zdjęć np. szkoły, patrona. Nauczyciel chce żeby było kilka efektów na grafice no i tekście, ale niewiem jakich użyć żeby się nie czepiał. Morze doradzisz mi co zastosować do zdjęciu szkoły lub nazwie. |
|
|
|
 |
gleba
Fachowiec gleba

Pomogła: 9 razy Wiek: 59 Dołączyła: 23 Kwi 2007 Posty: 265 Skąd: SPA Nałęczów
|
Wysłany: 3 Luty 2008, 12:41
|
|
|