Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
uUotka
Autor Wiadomość
misiek90 
Początkujący

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 14:55   uUotka

Witam mam do zrobienia ulotkę szkoły ma ona być składaną na 3 części ma to wyglądać tak,
że tekst ma znajdować sie po jednej i po drugiej stronie kartki.Chciałbym abyście powiedzieli mi jak mam podzielić stronę i jak aby grafika i tekst były po dwóch stronach. Muszę zrobić to w dwóch osobnych dokumentach czy mogę w jednym, używam Corela x3. Z góry dzięki za porady.

Asdef 

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 15:13   

Ja bym to zrobił na jednej stronie… po prostu jeśli mają być strony A5, to pole robocze ustawił bym na A4 i ustawił w poziomie przedzielił bym sobie prowadnicą
I rysował co mi się podoba na jednej, i na drugiej stronie

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 15:15   

podziel stronę prowadnicami

podział z marginesami załączam w pliku

drugą stronę musisz wykonać "lustrzanie" wymiarowo aby po wydrukowanie obie do siebie pasowały, różnice w mm sa po to aby daną ulotkę łatwo móc złożyć w Z lub C

obie strony należy umieścić w jednym dokumencie

pozdrawiam

podzial strony.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1181 raz(y) 217.01 KB

misiek90 
Początkujący

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 19:08   

Rozumiem, że to co ma być po 2 stronie mojej ulotki musi znajdować sie w tym samym dokumencie ale na drugiej stronie tak :?: :?: :?: . A i jeśli dopasuje tekst np do ścieżki koła to czy te koło musi być widoczne czy mozna je jakoś ukryć.

JarekDRAW 

Wysłany: 31 Styczeń 2008, 19:19   

misiek90 napisał/a:
A i jeśli dopasuje tekst np do ścieżki koła to czy te koło musi być widoczne czy mozna je jakoś ukryć.

Klikasz tylko w koło następnie Rozmieszczenie/Rozłącz i gotowe.

Pozdrawiam

misiek90 
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2008, 20:19   

Możecie mi doradzić jakich efektów użyć na grafice i tekście żeby było to w miarę czytelne i przyjemne dla oka, nie wiem czy sie przyda ale ma to być ulotka reklamująca szkołę.Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

ABu 
Doradca

Wysłany: 1 Luty 2008, 21:14   

Im mniej efektów tym lepiej. Podstawa to czytelność. Oczywiście to nie może być 'goły' tekst. Zresztą, napisz najpierw ile tego tekstu od Ciebie wymagają.

Poza tym z pewnością będziesz miał problemy z nauczycielskim betonem (wiem, bo też to kiedyś przechodziłem - i piszę to z pełną świadomością jako m.in. nauczyciel). Musisz uzbroić się w cierpliwość i od razu przygotować się do obrony swojej ulotki. W większości przypadków grono osób decydujących o ulotce ma uzdolnienia plastyczne i gust na poziomie clipartów Worda. Oni nawet z profesjonalnej pracy będą chcieli zrobić ulotkę tak, żeby wyglądała na doc'a... No i kompletnym absurdem, niestety prawdziwym, jest to, że z reguły chcą na tej ulotce WSZYSTKO: historię, wszystkie kierunki i osiągnięcia oraz najlepiej jeszcze zdjęcia pracowni. Problem w tym, że jak ostatnio przypasowywałem, to musiałbym dwustronną A4 zadrukować czcionką 6pt. No i gdzie tu miejsce na efekty?...

A potem jak zaprojektujesz wszystko, pokażesz kolorowy projekt to Ci powiedzą: "OK, to teraz zrobimy to na ksero..." - autentyk, niestety...

pozdrawiam
ABu

misiek90 
Początkujący

Wysłany: 1 Luty 2008, 21:25   

W mojej ulotce ma znajdować sie trochę informacji o profilach szkoły i kilka zdjęć np. szkoły, patrona. Nauczyciel chce żeby było kilka efektów na grafice no i tekście, ale niewiem jakich użyć żeby się nie czepiał. Morze doradzisz mi co zastosować do zdjęciu szkoły lub nazwie.

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 3 Luty 2008, 12:41   

może to ci pomoże

ulotka.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1430 raz(y) 120.8 KB

Odpowiedz do tematu