|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
TAC i inne pytanie |
| Autor |
Wiadomość |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 31 Październik 2015, 14:24
|
|
|
Bidonik, jak jedziesz swoim ferrari do warsztatu samochodowego, to mówisz im co i jak mają naprawiać, czy zakładasz, że oni wiedzą? Mój brat dawno temu poszedł do zegarmistrza, zegarek mu się zepsuł. Wcześniej zajrzał do środka, bo a nuż widelec od zaglądnięcia się naprawi? Trochę się nakombinował, bo koperta miała jakieś zmyślne zamknięcie. Zegarmistrz zauważył, że to nie jest jakieś standardowy sposób zamykania i zaczął oglądać ustrojstwo ze wszystkich stron. Brat nie wytrzymał i pochwalił się zdobytą wiedzą. Zegarmistrz popatrzył i powiedział, jak pan wiesz jak ten zegarek naprawić, to pan go sobie napraw. Do widzenia. W podobny sposób naprawiałem dosyć drogą wiertarkę. Sąsiad wpadł. Jadę do miasta, nic nie potrzebujesz? Potrzebuję wymienić łożysko w wiertarce. Głupi jesteś? Wezmą kupę kasy, sami wymienimy bo to żadna filozofia. Uwierzyłem bo to zawodowy mechanik, uzbrojony w przyzwoicie wyposażony warsztat.
Pojechał do serwisu, tam mu powiedzieli żeby przywiózł wiertarkę, on się upierał że potrzebne jest mu łożysko. Zapłacił za łożysko tyle, że taniej byłoby oddać sprzęt do naprawy.
W przyzwoitej drukarni wiedzą, że połowa dokumentów jest nie tylko autorstwa amatorów Corela, ale amatorów. W przyzwoitej drukarni starają się wykonywać robotę z przyjętymi standardami i oczekują, że druga strona też się do wymagań dostosuje.
Praktycznie w każdej drukarni sprawdzą przynajmniej w podstawowym zakresie czy projekt jest poprawnie przygotowany, nie w trosce o kieszeń klienta, tylko dla własnego dobra.
W naprawdę dobrych, zbudują nawet makietę pudełka czy teczki, żeby sprawdzić czy wszystko dobrze. Niektórych rzeczy sprawdzić się nie da, bo trudno jest je sklasyfikować, trudno ocenić czy autorem projektu jest wizjoner, który wymyślił nietypowe rozwiązanie, którego efekty trudno przewidzieć, czy gamoń, któremu niechcący tak wyszło. Możemy naprawić, ale co będzie jak tak miało być, jak błąd ortograficzny został zrobiony celowo?
Panowie, w mojej ulotce był BUL, a w tym co mi dajecie jest BÓL, wsadźcie ją sobie w …
Zmienimy nafarbienie w fotografii, a jak gość się przyczepi że ta jego było w żywszych kolorach? W drugą stronę może być jeszcze gorzej. Duża czarna powierzchnia z 0/0/0/100.
W każdej drukarni offsetowej wiedzą, że wyjdzie bury kolor, ale w żadnej, żadne oprogramowanie sprawdzające nie wykryje żadnego błędu. W takim przypadku jest jeszcze większy problem, bo na 99% klient chce żeby na wydruku był czarny kolor, a jak jest z tego 1%, który wie że będzie bury?
Ja bym nie oczekiwał, że drukarnia będzie poprawiała moje błędy, zawsze podziękuję, jak jakiś znajdą i poproszą żeby go naprawić. Wyobraźcie sobie jakąś dużą internetową drukarnię, która drukuje tysiące różnych ulotek, plakatów, wizytówek i 120 innych wyrobów i w połowie przypadków coś sama z siebie poprawia, a na swojej stronie internetowej zadbała, żeby wszyscy którzy dokumenty do druku przysyłają, wiedzieli jak mają je przygotować.
W tym konkretnym przypadku drukarnia zachowała się moim zdaniem całkiem normalnie.
Shame z Tegrafem żartują, że automat wysłał wiadomość do kolegi, ja miałem do czynienia z taką sieciową drukarnią, w której automat takie informacje wysyła.
Kolego Hronek, otwórz tę fotografię, najlepiej w wersji kiedy była jeszcze w RGB i zamień ją przy użyciu odpowiedniego dla danego papieru profilu na CMYK. Taki profil przetłumaczy bitmapę nie tylko na CMYK, ale zadba też o to żeby nafarbienie nie przekroczyło dopuszczalnych wartości. Elegancko opisał to kolega Tegraf, zamieszczając z tego co pamiętam również sznurki do plików profili.
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686
Jak Ci się nie chce czytać, to podeślij fotografię na forum, ktoś ją przekonwertuje żeby była w zgodzie z wymaganiami drukarni. To wcale nie musi być zła drukarnia. |
|
|
|
 |
hronek
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X14
|
Wysłany: 1 Listopad 2015, 14:08
|
|
|
Dzięki dla wszystkich za opinie i gotowość pomocy przy odpowiednim opracowaniu bitmapy. Na razie nie skorzystam, bo podałem tu za przykład jeden plik/kartę do gry, gdzie problem stanowi ta jedna bitmapa (chyba) - ale kart jest 45 + inne pliki, w których domyślam się może pojawić się ten sam problem - nie będę kogoś zawalał robotą.
Zresztą bitmapy na kartach obrabiałem w Corelu/Photoshopie - docinałem, dodawałem kolorów, by wyszły bardziej w sepii, i inne głupotki - teraz musiałbym cofnąć się mocno z robotą, no ale jeśli nie będzie wyjścia... Nie wiem też w tym momencie, czy te bitmapy wyjściowe, które otrzymałem od zleceniodawcy wszystkie są w RGB, czy może już zmieniane na CMYK...
Generalnie dla mnie w tym momencie najprostszym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie nasycenia tych bitmap w Corelu/Photopaincie (np. suwakiem nasycewnie- jasność-kontrast), sprawdzając czy nasycenie nie przekracza tych 300%.
Mam tylko pytanie czy jest sposób w Corelu lub Photopaincie na sprawdzenie tego nasycenia - jakaś opcja, która pokaże mi gdzie to nasycenie jest konkretnie przekroczone?
Może choiaż już po zrobieniu PDFa mógłbym to sam sprawdzić?
Choć jeszcze prostszym rozwiązaniem wydaje mi się sytuacja, gdyby to już w drukarni ograniczyli w RIPie wszystko do 300%... Te bitmapy są wielkości ok 4x3 cm i na nich tylko miejscami w najciemniejszych płaszczyznach nasycenie przekracza 300 %... żeby je znaleźć muszę się tego naszukać pipetą... Nie znam się, przyznaję bez bicie, ale na zdrowy rozsądek wydaje mi się, że wiele w tych kolorach by się nie pozmieniało (tym bardziej, że generalnie zdjęcia są "brudne" bo to fotki z czasó II wojny św.)... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 1 Listopad 2015, 15:15
|
|
|
Jest taka opcja żeby wyświetlić miejsca w których jest przekroczony TIL, ale gdzie ona jest, za Chiny nie mogę sobie przypomnieć.
Można by było te bitmapy zamienić na RGB, na kolorach nie stracą, a później z powrotem do CMYk, ale z zastosowaniem odpowiedniego profilu icc, który zadba żeby nafarbienie nie zostało przekroczone? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 1 Listopad 2015, 15:26
|
|
|
| hronek napisał/a: | | Generalnie dla mnie w tym momencie najprostszym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie nasycenia tych bitmap w Corelu/Photopaincie (np. suwakiem nasycewnie- jasność-kontrast), sprawdzając czy nasycenie nie przekracza tych 300%. |
To nie nasycenie przekracza 300% (skąd ta miara dla nasycenia?), ale suma składowych cmyk. Nie myl pojęć.
Najprościej jednak będzie, jak zainstalujesz odpowiedni profil http://www.eci.org/_media...offset_2009.zip i odpowiednio skonfigurujesz system. Wtedy zajmiesz się projektowaniem grafiki, a o to, by pdfy były dobre dla drukarni - będzie się martwił Corel na spółkę z Windowsami. Nie rozumiem, skąd ten opór w instalacji profilu i próba ręcznego korygowania bitmapy.
| hronek napisał/a: | | Może choiaż już po zrobieniu PDFa mógłbym to sam sprawdzić? |
Tak, Acrobatem (pełnym), nie Readerem.
 |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 1 Listopad 2015, 15:53
|
|
|
| Głowy nie dam, ale w Corelu też jest gdzieś mechanizm, który wyświetla dokładnie takie obrazki jak ten który dołączyłeś. |
|
|
|
 |
hronek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 09:46
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | To nie nasycenie przekracza 300% (skąd ta miara dla nasycenia?), ale suma składowych cmyk. Nie myl pojęć. |
Tak jak zaznaczyłem na początku o nasyceniu dowiedziałem się kilka dni temu, dostałem informację z drukarni, że nasycenie przekracza 310% a musi być poniżej 300% i rozumiem, że w tym sformułowaniu "nasycenie" chodzi o sumę wszystkich składowych CMYK.
Ja pisząc o narzędziu w Photopaincie Dopasowanie/Barwa-Nasycenie-Jasność mam na myśli fakt, że tak mógłbym "rozjaśnić" nieco zdjęcia i zbić tę sumę składowych poniżej 300% ręcznie.
| tegraf napisał/a: | | Najprościej jednak będzie, jak zainstalujesz odpowiedni profil http://www.eci.org/_media...offset_2009.zip i odpowiednio skonfigurujesz system. Wtedy zajmiesz się projektowaniem grafiki, a o to, by pdfy były dobre dla drukarni - będzie się martwił Corel na spółkę z Windowsami. Nie rozumiem, skąd ten opór w instalacji profilu i próba ręcznego korygowania bitmapy. |
Pisałem już, że w tym momencie musiałbym się cofnąć kupę pracy do tyłu - bo ja wszystkie te bitmapy obrabiałem bezpośrednio w Corelu - docinałem, czyściłem, klonowałem, nadawałem odcień sepii... A rozumiem, że musiałbym zamienić te wyjściowe/źródłowe zdjęcia z RGB na CMYK (i wtedy cała robota poszłaby do kosza). Chyba że można tak jak napisał kolega chezare zamienić te bitmapy teraz w Corelu znów na RGB i ponownie (z zastosowaniem profilu) na CMYK???
|
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 10:02
|
|
|
| hronek napisał/a: | | A rozumiem, że musiałbym zamienić te wyjściowe/źródłowe zdjęcia z RGB na CMYK (i wtedy cała robota poszłaby do kosza). |
I tak ktoś to musi zrobić. Bitmapy RGB muszą zostać przekształcone na bitmapy CMYK, bo nie ma farb RGB.
Konfigurując jednak odpowiednio system, zamiana bitmap z RGB na bitmapy CMYK z odpowiednim nafarbieniem (nie: nasyceniem) będzie się odbywała "w locie", podczas generowania pdf. Czyli: pozostanie Ci oryginał cdr (z bitmapami RGB), ale dostaniesz też plik pdf, z bitmapami cmyk i odpowiednim nafarbieniem.
| hronek napisał/a: | | Chyba że można tak jak napisał kolega chezare zamienić te bitmapy teraz w Corelu znów na RGB i ponownie (z zastosowaniem profilu) na CMYK??? |
Nie rozumiem. Raz piszesz, że nie chcesz zamieniać z RGB na CMYK ("musiałbym zamienić te wyjściowe/źródłowe zdjęcia z RGB na CMYK"), a teraz piszesz, że masz je zamienione ("zamienić te bitmapy teraz w Corelu znów na RGB"). To jak jest? |
|
|
|
 |
hronek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 10:15
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Nie rozumiem. Raz piszesz, że nie chcesz zamieniać z RGB na CMYK ("musiałbym zamienić te wyjściowe/źródłowe zdjęcia z RGB na CMYK"), a teraz piszesz, że masz je zamienione ("zamienić te bitmapy teraz w Corelu znów na RGB"). To jak jest? |
Rozpoczynając pracę wrzuciłem zdjęcia do Corela (większość z nich była w RGB). Tam zamieniłem je na CMYK (co się okazało bez właściwego profilu) i obrabiałem (Corel/Photopaint), bawiąc się godzinami. Jeśli mogę teraz te zdjęcia już obrobione, w Corelu/Photopaincie zamienić ponownie na RGB i powtórnie (już z właściwym profilem) na CMYK (i nie będzie to miało jakiegoś drastycznego wpływu na jakość, nie spiorą się totalnie kolory itp.) to problem mam właściwie rozwiązany. Instaluję profil - przerabiam fotki w Corelu na z CMYKa na RGB i ponownie (z właściwym profilem, który ograniczy nasycenie 300%) na CMYK. Mogę tak zrobić?
Z wcześniejszych "czytanek" i odpowiedzi na forum rozumiałem po prostu, ze musiałbym te zdjęcia zamienić z RGB na CMYK (z właściwym profilem) jeszcze przed wrzuceniem ich do Corela, przed rozpoczęciem ich obróbki (i stracić tym samym wszystko nad czym długo dłubałem w tych zdjęciach)... |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 10:32
|
|
|
| hronek napisał/a: | Instaluję profil - przerabiam fotki w Corelu na z CMYKa na RGB i ponownie (z właściwym profilem, który ograniczy nasycenie 300%) na CMYK. Mogę tak zrobić?
|
Tak.
| hronek napisał/a: | | Z wcześniejszych "czytanek" i odpowiedzi na forum rozumiałem po prostu, ze musiałbym te zdjęcia zamienić z RGB na CMYK (z właściwym profilem) jeszcze przed wrzuceniem ich do Corela, przed rozpoczęciem ich obróbki (i stracić tym samym wszystko nad czym długo dłubałem w tych zdjęciach)... |
Gdyby tak było, to wtedy grafik, który projektował by pracę drukowaną na różnych mediach, musiałby mieć cały zestaw cmykowych zdjęć, przeznaczonych do różnych technik drukowania. Po to jednak są profile i całe to zarządzanie kolorem, aby sobie życie ułatwiać. Projekt jest jeden, z bitmapami w rgb. Chcesz do druku offsetowego na kredzie - proszę bardzo - podczas generowania pdf wybierasz profil do druku offsetowego na kredzie. Chcesz na papierze gazetowym - nie ma problemu. Nie trzymasz na dysku kilku takich samych projektów różniących się zdjęciami cmyk. |
|
|
|
 |
hronek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 10:37
|
|
|
Uff... no to mam nadzieję, że już teraz sobie poradzę.
BARDZO DZIĘKUJĘ za odpowiedzi.
W razie czego, gdybym miał problemy z instalacją profilu będę Was jeszcze męczył |
|
|
|
 |
hronek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 10:41
|
|
|
| tegraf napisał/a: |
Tak, Acrobatem (pełnym), nie Readerem.
Obrazek |
Ponowię jeszcze tylko pytanie, czy jest możliwość takiego sprawdzenia "nasycenia" w Corelu/Photopaincie? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 11:09
|
|
|
| Wg mnie - nie. |
|
|
|
 |
hronek
Początkujący

|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 11:27
|
|
|
Dzięki za odpowiedź - szukałem właśnie bezskutecznie.
To jeszcze dwa pytania "uzupełniające" :)
1) Zamieniam zdjęcie z CMYKa na RGB i widać (co mnie nie dziwi), że staje się ono całe bardziej wyblakłe, czyli traci na jakości "gołym okiem" (nie jakoś drastycznie, ale widać). Czy nie lepiej jednak, żeby zostawić nasycenie tak jak jest (czyli ok 310%)) i żeby drukarz ustawił je w RIPie na 300%?
W tych zdjęciach tylko naprawdę małymi momentami przekroczona jest ta wartość nasycenia na około 310%. Może to byłoby lepsze rozwiązanie, bo skorygowane zostałyby tylko te fragmenty gdzie nasycenie jest zbyt duże?
2) I drugie pytanie: dlaczego wprowadzone jest to ograniczenie 300%? Chodzi o to że powstanie ryzyko rozmazywania lub przebijania farby na druga stronę kartki? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 2 Listopad 2015, 19:58
|
|
|
| hronek napisał/a: | | Zamieniam zdjęcie z CMYKa na RGB i widać (co mnie nie dziwi), że staje się ono całe bardziej wyblakłe, czyli traci na jakości "gołym okiem" |
Ewidentnie masz coś skopane. Zakres kolorów RGB jest znacznie większy od CMYK, zatem ta wyblakłość to pewnie efekt błędnych ustawień.
| hronek napisał/a: | | Czy nie lepiej jednak, żeby zostawić nasycenie tak jak jest (czyli ok 310%)) i żeby drukarz ustawił je w RIPie na 300%? |
Wątpię, że jakikolwiek drukarz coś tam przestawiał na RIPie dla wydrukowania tej jednej pracy. Strojenie RIPa to bardzo długi i kosztowny proces. Wątpię, żeby ktokolwiek tam coś mieszał, bo Ty nie potrafisz tego zrobić. Oni przestawią, wydrukują, a klient (czyli Ty) będzie reklamował, bo kolory wyszły blade. Po co komu ten kłopot.
| hronek napisał/a: | | I drugie pytanie: dlaczego wprowadzone jest to ograniczenie 300%? Chodzi o to że powstanie ryzyko rozmazywania lub przebijania farby na druga stronę kartki? |
Poniekąd. Chodzi o czas schnięcia takich ilości farby na papierze w czasie druku. Farba mokra to rozmazywanie, sklejanie się arkuszy i inne problemy. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 3 Listopad 2015, 00:34
|
|
|
Ja mam farby RGB, a przynajmniej nie ma na nich żadnej informacji o CMYK.
Tak na chłopski rozum, to grafik który przygotowuje grafikę do drukowania na różnych materiałach powinien mieć jedną fotografię dobrej jakości w RGB, ale finalnie jeśli grafika jest drukowana z CMYK, to tych cmykowych obrazków powinno być tyle, ile tych różnych podłoży? Dalej. Można namnożyć tych obrazków zanim się wygeneruje pdf, mając cały czas możliwość jakiegoś ich korygowania, albo zostawi się to na łaskę automatu, generując pdf bez możliwości dokonania zmian. Jak to jest reklamowa gazetka na podłym papierze, to nie ma to znaczenia, ale jak to jest katalog mody, na wysokiej jakości papierze, a obok tego do sklepów które tę odzież sprzedają jakieś wielkoformatowe wydruki na innym papierze, albo jakiejś ceracie?
Przekroczone nafarbienie o 10% to jest nic.
Co powiecie o takim?
 |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 3 Listopad 2015, 07:07
|
|
|
| chezare napisał/a: | | jeśli grafika jest drukowana z CMYK, to tych cmykowych obrazków powinno być tyle, ile tych różnych podłoży? |
Tak. Nie jest to znowu jakaś niezliczona ilość - jeden na kredy, drugi na gazetowy (już rzadziej), reszta to raczej okazjonalnie. Na banerach i tak używają tego samego, co do kredy. Czyli sztuk jeden, czasami dwa.
| chezare napisał/a: | | ale jak to jest katalog mody, na wysokiej jakości papierze, |
Jak to katalog mody, to zdecydowanie bez automatu. Ale też cena inna. Swoją drogą - zadziwiające, jak graficy nie potrafią cenić własnego czasu. W dobrej drukarni wyliczona jest każda czynność. A u grafika, a zwłaszcza freelancera? Projekt ma tę samą cenę - z jedną i z trzema poprawkami. Cena za skład gazetki ze słoikami jest taka, że opłaca się puścić z automatu. Ale nie, grafik będzie się pieścił z dobraniem właściwego kontrastu dla pulpetów tak długo, aż mu wyjdzie mniej niż 7 zł za godzinę. Chyba jest wyraźna nadpodaż grafików. |
|
|
|
 |
hronek
Początkujący

|
Wysłany: 3 Listopad 2015, 13:58
|
|
|
| tegraf napisał/a: |
Ewidentnie masz coś skopane. Zakres kolorów RGB jest znacznie większy od CMYK, zatem ta wyblakłość to pewnie efekt błędnych ustawień. |
Zamieniałem na RGB z zaznaczoną opcją "Zastosuj profil ICC", bo widocznie miałem z automatu przypisany jakiś profil dla kolorów RGB. Po odznaczeniu tej opcji faktycznie zamiana z CMYKa na RGB powoduje że kolory są ciemniejsze.
Zainstalowałem polecone profile, po ponownej zamianie na CMYK z użycie profilu faktycznie wszystko wygląda, że powinno grać (sprawdzałem na razie pipetą bo inaczej nie mam jak). Wysłałem PDFa do drukarni do sprawdzenia, niebawem powinienem wiedzieć.
Jeśli chodzi o ustawianie profili to mam jeszcze pytanie odnośnie MONITORA. Na razie mam wybrany Profil ogólny, ale dostępne inne opcje widoczne na załączonym obrazku:
http://corel.wodip.opole....onitora_118.jpg
Może z tych dostępnych któryś będzie lepszy?
profil monitora.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 208 raz(y) 82.49 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 3 Listopad 2015, 15:04
|
|
|
Najlepszy byłby taki, w którym byłaby nazwa Twojego monitora
Dobrze będzie wtedy jak skalibrujesz monitor i zastosujesz profil, który w wyniku tej kalibracji powstanie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.16 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|