Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak najprościej zrobić szablon np. klamki samochodowej
Autor Wiadomość
Jolancia
Początkujący
Jola

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 7 Wrzesień 2018, 11:37   Jak najprościej zrobić szablon np. klamki samochodowej

Dzień dobry, chciała bym poprosić o podpowiedz jak najprościej zrobić szablon klamki samochodowej, chcę bratu zrobić mały prezent.

Interesuje mnie zrobieniu mu z foli karbonowej naklejki ozdobnej na klamkę (tylko zewnętrzną płaszczyznę (( nie całą klamkę)), tylko nie wiem jak poprawnie zrobić szablon by później go łatwo zwektorować i dać do cięcia.

Moje próby są trochę marne, przyklejenie kartki papieru białej do klamki i odrysowanie krawędzi, ale i tak idealnie nie wychodzi.
Później myślałam czy nie lepiej zrobić zdjęcie ogniskowa ok 50mm samej klamki i w programie krawędzie obrysować, ale duże pliki jpg dużo potrzebują czasu na przekonwerterowanie na Wektor. ( mile widziany jakiś tutorial jak prosto obrysować krawędzie)

Może ktoś mi pomoże jakąś cenną rada, będę wdzięczna, tym bardziej że nie chciałam odrazu gotowca, tylko próbowałam sama :)

W załącznikach przesyłam zdjęcia co chcę zakleić (napis Mpower nie istotny)

przykład 1.jpg
Szablon dokładnie tej płaszczyzny mnie interesuje
Pobierz Plik ściągnięto 259 raz(y) 46.03 KB

4-sztuk-M-Zasilania-Samochod-w-Naklejka-Klamka-Naklejki-Kierownicy-Samochodu-Pokrywa-dla-BMW-Naklejki-MPower.jpg_640x640.jpg
Oryginalna klamka
Pobierz Plik ściągnięto 174 raz(y) 92.35 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Wrzesień 2018, 12:15   

Odrysuj dobre zdjęcie krzywymi beziera . Posiłkuj sie podgladem szkieletowym .
Przykład poniżej

Trochę poprawiłem dpasowując bardziej łuk do przycięcia przodu klamki .

klamka1B.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 227 raz(y) 740.43 KB

restauro 

Wysłany: 7 Wrzesień 2018, 14:58   

Do odrysowania formy ,dobrze czasem jest w programie graficznym zamienić zdjęcie na negatywowe .

4-sztuk-M-Zasilania-Samochod-w-Naklejka-Klamka-Naklejki-Kierownicy-Samochodu-Pokrywa-Naklejki-MPower.jpg_640x640.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 235 raz(y) 110.33 KB

Jolancia
Początkujący
Jola

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 8 Wrzesień 2018, 08:37   

Dziękuje, na pewno ułatwi mi to próby kolejnych podejść :) Jak napotkam jakieś przeszkody, jeszcze dopytam.

Wcześniej robiłam szablony odręcznie, na powierzchniach zaokrąglonych w płaszczyźnie 2d, skanowałam wycięty szablon 200dpi B&W i zapisywałam w .png, później w corelu wrzucałam zdjęcie i trasowanie lini, korektowałam wygładzanie suwakami itp. po uzyskaniu gotowej krzywej, ponownie poprawiałam linie, gdyż nie wszystkie były ładnie zaokrąglone lub proste. Redukcja nadmiernych węzłów i wtedy drukowałam, by sprawdzić czy się zgadza.
Po przymiarkach zapamiętuje, gdzie trzeba jeszcze wydłużyć, co zwęszyć i gdzie wygiąć/odgiąc linie. Po kilku poprawkach mam gotowy szablon.

W takim przypadku można coś usprawnić/ułatwić ?? :->

restauro 

Wysłany: 8 Wrzesień 2018, 09:02   

Narysowanie lub odrysowanie krzywymi beziera daje większą precyzję ,o czasie nie wspominając .
Można obrysować jedną linią ,lub szukać jeszcze innego sposobu ,dopasowując gotowe elementy ,jak na moim przykładzie .
Narysowałem elipsę ,dodałem prostokąt , który zamieniłem na krzywe , dopasowałem do formy i zespawałem z okręgiem . Narysowałem drugi prostokąt którym później przyciąłem prawą stronę klamki .

Oczywiście można to zrobić obrysowując jedna linią ,ale sposób który pokazałem jest prostszy dla osoby niezbyt biegłej w obrysowywaniu i dopasowywaniu krzywymi .

Trochę informacji ,również na temat użycia krzywych .
http://corel.wodip.opole.pl/ksztalt/ksztalt.htm

http://corel.wodip.opole.pl/index.html

restauro 

Wysłany: 8 Wrzesień 2018, 09:06   

Jolancia napisał/a:
Wcześniej robiłam szablony odręcznie, na powierzchniach zaokrąglonych w płaszczyźnie 2d, skanowałam wycięty szablon 200dpi B&W i zapisywałam w .png, później w corelu wrzucałam zdjęcie i trasowanie lini, korektowałam wygładzanie suwakam

Twojego sposobu nie będe nawet komentował , ponieważ jest mało efektywny i precyzyjny.
Jeśli masz jakiś problem ,najlepiej podawaj przykłady i pytaj .
Chętnie będziemy z kolegami podsuwali rozwiązania .

restauro 

Wysłany: 8 Wrzesień 2018, 10:51   

PDF wektorowy .
Napis " Power" trasowałem z podobnego fontu ,trochę go przerobiłem .
Pewnie nie jest identyczny ,ale nie chciało mi się szukać . Inne elementy narysowane.

Jest też w sieci darmowy wektor ,jak ma się do oryginału ?
http://www.logotypes101.com/logo/m-power

klamka B M W.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 142 raz(y) 1.53 MB

restauro 

Wysłany: 8 Wrzesień 2018, 17:52   

Tak prosto i szybko można narysować literę " P "

litera P.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 160 raz(y) 13.51 KB

Odpowiedz do tematu