Jak najprościej zrobić szablon np. klamki samochodowej |
Autor |
Wiadomość |
Jolancia
Początkujący Jola
Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2018, 11:37 Jak najprościej zrobić szablon np. klamki samochodowej
|
|
|
Dzień dobry, chciała bym poprosić o podpowiedz jak najprościej zrobić szablon klamki samochodowej, chcę bratu zrobić mały prezent.
Interesuje mnie zrobieniu mu z foli karbonowej naklejki ozdobnej na klamkę (tylko zewnętrzną płaszczyznę (( nie całą klamkę)), tylko nie wiem jak poprawnie zrobić szablon by później go łatwo zwektorować i dać do cięcia.
Moje próby są trochę marne, przyklejenie kartki papieru białej do klamki i odrysowanie krawędzi, ale i tak idealnie nie wychodzi.
Później myślałam czy nie lepiej zrobić zdjęcie ogniskowa ok 50mm samej klamki i w programie krawędzie obrysować, ale duże pliki jpg dużo potrzebują czasu na przekonwerterowanie na Wektor. ( mile widziany jakiś tutorial jak prosto obrysować krawędzie)
Może ktoś mi pomoże jakąś cenną rada, będę wdzięczna, tym bardziej że nie chciałam odrazu gotowca, tylko próbowałam sama :)
W załącznikach przesyłam zdjęcia co chcę zakleić (napis Mpower nie istotny)
przykład 1.jpg Szablon dokładnie tej płaszczyzny mnie interesuje |
Pobierz Plik ściągnięto 259 raz(y) 46.03 KB |
4-sztuk-M-Zasilania-Samochod-w-Naklejka-Klamka-Naklejki-Kierownicy-Samochodu-Pokrywa-dla-BMW-Naklejki-MPower.jpg_640x640.jpg Oryginalna klamka |
Pobierz Plik ściągnięto 174 raz(y) 92.35 KB |
|
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2018, 12:15
|
|
|
Odrysuj dobre zdjęcie krzywymi beziera . Posiłkuj sie podgladem szkieletowym .
Przykład poniżej
Trochę poprawiłem dpasowując bardziej łuk do przycięcia przodu klamki .
klamka1B.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 227 raz(y) 740.43 KB |
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2018, 14:58
|
|
|
Do odrysowania formy ,dobrze czasem jest w programie graficznym zamienić zdjęcie na negatywowe .
4-sztuk-M-Zasilania-Samochod-w-Naklejka-Klamka-Naklejki-Kierownicy-Samochodu-Pokrywa-Naklejki-MPower.jpg_640x640.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 234 raz(y) 110.33 KB |
|
|
|
|
|
Jolancia
Początkujący Jola
Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 8 Wrzesień 2018, 08:37
|
|
|
Dziękuje, na pewno ułatwi mi to próby kolejnych podejść :) Jak napotkam jakieś przeszkody, jeszcze dopytam.
Wcześniej robiłam szablony odręcznie, na powierzchniach zaokrąglonych w płaszczyźnie 2d, skanowałam wycięty szablon 200dpi B&W i zapisywałam w .png, później w corelu wrzucałam zdjęcie i trasowanie lini, korektowałam wygładzanie suwakami itp. po uzyskaniu gotowej krzywej, ponownie poprawiałam linie, gdyż nie wszystkie były ładnie zaokrąglone lub proste. Redukcja nadmiernych węzłów i wtedy drukowałam, by sprawdzić czy się zgadza.
Po przymiarkach zapamiętuje, gdzie trzeba jeszcze wydłużyć, co zwęszyć i gdzie wygiąć/odgiąc linie. Po kilku poprawkach mam gotowy szablon.
W takim przypadku można coś usprawnić/ułatwić ?? |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 8 Wrzesień 2018, 09:02
|
|
|
Narysowanie lub odrysowanie krzywymi beziera daje większą precyzję ,o czasie nie wspominając .
Można obrysować jedną linią ,lub szukać jeszcze innego sposobu ,dopasowując gotowe elementy ,jak na moim przykładzie .
Narysowałem elipsę ,dodałem prostokąt , który zamieniłem na krzywe , dopasowałem do formy i zespawałem z okręgiem . Narysowałem drugi prostokąt którym później przyciąłem prawą stronę klamki .
Oczywiście można to zrobić obrysowując jedna linią ,ale sposób który pokazałem jest prostszy dla osoby niezbyt biegłej w obrysowywaniu i dopasowywaniu krzywymi .
Trochę informacji ,również na temat użycia krzywych .
http://corel.wodip.opole.pl/ksztalt/ksztalt.htm
http://corel.wodip.opole.pl/index.html |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 8 Wrzesień 2018, 09:06
|
|
|
Jolancia napisał/a: | Wcześniej robiłam szablony odręcznie, na powierzchniach zaokrąglonych w płaszczyźnie 2d, skanowałam wycięty szablon 200dpi B&W i zapisywałam w .png, później w corelu wrzucałam zdjęcie i trasowanie lini, korektowałam wygładzanie suwakam |
Twojego sposobu nie będe nawet komentował , ponieważ jest mało efektywny i precyzyjny.
Jeśli masz jakiś problem ,najlepiej podawaj przykłady i pytaj .
Chętnie będziemy z kolegami podsuwali rozwiązania . |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 8 Wrzesień 2018, 10:51
|
|
|
PDF wektorowy .
Napis " Power" trasowałem z podobnego fontu ,trochę go przerobiłem .
Pewnie nie jest identyczny ,ale nie chciało mi się szukać . Inne elementy narysowane.
Jest też w sieci darmowy wektor ,jak ma się do oryginału ?
http://www.logotypes101.com/logo/m-power
klamka B M W.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 141 raz(y) 1.53 MB |
|
|
|
|
|
restauro