Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X7 zacina
Autor Wiadomość
restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 28 Listopad 2018, 09:18   

Dodatkowo sprawdziłbym aktualizację biosu i chipsetów.

Artmaster 
Początkujący
Rysownik / Projektant

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X8
Wysłany: 30 Listopad 2018, 11:43   

Powiem może tak...
Dalej będę się upierał że w sterach tkwi problem albo w czymś w systemie. Ludzie którzy się skarżyli na forach zagranicznych głównie posiadają konfigurację AMD + AMD, ewentualnie Intel + AMD i piszą że kiedy Win zainstalował sterowniki automatycznie (i to była chyba wersja 17.7.2, ale nie pamiętam dokładnie) to działa lepiej... ale i tak nie jest to do końca to samo.

Kusi mnie teraz aby zrobić "roszadę" karty. To znaczy przerzucić Gtx1060 do nowego kompa, żeby sobie tu działał z Ryzenem i Win10, a Radeona HD7850 wrzucić z powrotem do Phenoma2 i Win7. Zobaczyć jak bedzie Corel X8 reagował, ale boję się głównie jednej rzeczy - czy wszystkie oryginalne oprogramowania nie zaczną mi świrować bo zmieniona została konfiguracja. Nie wiem czy babranie się w ewentualnych reinstalkach jest w ogóle warte tego ryzyka.
Nie mam takich dużych problemów jak pozostali. Dla niektórych kopiowanie trwa nawet 17-20 sekund :shock:
U mnie jest 2-3 sek. (jeszcze to zniosę) ale na starym kompie jest to szybsze 10 razy a operowanie obiektami jest super płynne. Nawet pisanie i przerzucanie tekstu w jakieś obszary grafiki jest szybsze.

Czy jest to kwestia lepszych sterów od "zielonych"? Nie mam pojęcia. Win 7 vs Win 10? Też nie mam pojęcia (chociaż Corel zarzeka się że X8 jest już zrobione pod 10) Ale jeżeli w końcu zdecyduję się na zamianę, to podzielę się z wami doświadczeniami czy coś się zmieniło.

Pozdrawiam serdecznie

restauro 

Wysłany: 30 Listopad 2018, 13:36   

Czekamy na wnioski z ewentualnego eksperymentu podmiany kart graficznych .
Teoretycznie nic nie powinno się zmienić i wrócić do stanu poprzedzającego zamianę grafiki .

Również przymierzam się do złożenia nowego blaszaka w oparciu o AMD , z tą różnicą że według mnie ,wystarczy karta graficzna zintegrowana z procesorem i dobre szybkie pamięci RAM .

Artmaster 
Początkujący
Rysownik / Projektant

Wysłany: 5 Wrzesień 2019, 18:44   

Witam :yes
Minął prawie rok od ostatniego wpisu, zatem postanowiłem odkurzyć grubą warstwę pajęczyny z tego wątku i podzielić się (w końcu) moją obserwacją.

Jestem właśnie świeżo po roszadzie kart AMD/nVidia między starym a nowym kompem gdzie są te same wersje CorelDRAW X8 i wnioski są takie że... nie ma żadnej różnicy w działaniu, niestety (albo "stety") Mam wrażenie że teraz na kompie firmowym jest jeszcze gorzej, ale to bardziej kwestia niestabilności systemu albo kolejnych problemach po sierpniowej aktualizacji Win 10.
Program na starym prywatnym kompie z Win 7x64 + Phenom II + Radeon HD7850 +16GB Ram śmiga jak marzenie. Kopiowanie, otwieranie, rysowanie a nawet pisanie działają tak jak powinno to działać. Na kompie biurowym Win 10x64 (zaktualizowany) + Ryzen2400G + GTX 1060 6GB (najświeższe sterowniki) +32GB Ram Corel działa beznadziejnie... Może nie aż tak jak za czasów tej felernej poprawki do Win 10 sprzed ponad roku (Fall Creator Edition) ale daleko mu do tego poziomu co na drugiej konfiguracji.

Nie wiem jak ta najnowsza wersja - 2019, nie próbowałem ale chyba się skuszę.
Morał z tego wpisu jest taki - Karta nie ma tu jednak większego znaczenia. Nie mam pojęcia co może tak wpływać na płynność programu. Albo jest to dowód na wierutne kłamstwo marketingowe jakoby CDR X8 miał być specjalnie dostosowany pod Win10 (czyli po prostu Win7 górą) albo może inne użycie wątków CPU?... :-/

Pozdrawiam i życzę wam przed wszystkim stabilności w działaniu CDR ;] (już kit z tą płynnością)

restauro 

Wysłany: 6 Wrzesień 2019, 14:30   

Zainstaluj program AMD System Monitor
Zaznacz opcję Always on Top i obserwuj CorelDraw .Może program wskaże co jest przyczyną - grafika ,pamięć czy procesor ?

AMD System Monitor.png
Pobierz Plik ściągnięto 280 raz(y) 728.26 KB

restauro 

Wysłany: 30 Wrzesień 2019, 13:58   

Zastanawiam się czemu zamiast starej karty graficznej ,nie używasz grafiki zintegrowanej z procesorem Ryzen 5 2400G ,nowszej i szybszej .Do CorelDraw wystarczy pewnie 16 giga ,ważne tylko żeby pamięci były szybkie typu Dual Channel 2x8 lub 2x16 Giga

https://www.youtube.com/watch?v=1VH88kcZ2b8

AMD Ryzen 5 3400G kontra niedrogie karty graficzne - test porównawczy

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_5_3400g_kontra_niedrogie_karty_graficzne_test_porownawczy-10267.html

DUZY
Początkujący

Wysłany: 11 Grudzień 2019, 20:11   

Siemka, właśnie miałem zakładać nowy post, ale widzę, że nie tylko ja mam problemy z Corelem X8, u mnie dochodzi jeszcze edycja tekstu i zaznaczanie obiektu i/lub jego przesunięcie. Po zaznaczeniu jakiegokolwiek obiektu corel lasuje na parę do parunastu sekund!!! Gdy mam większy dokument na paręnaście stron, to praktycznie nie da się pracować. Muszę tworzyć nowy dokument z jedną stroną i tam projektować to do co mam wstawić do projektu właściwego. Przetrzepałem chyba wszystkie fora, jedna z sugestii mówiła, że corel x8 trzeba uruchamiać w trybie zgodności z windows 7, ale znalazłem ciekawsze info. Podobno jest problem z fontami Type 1, podobno nowa aktualizacja windows 10 nie obsługuje tych fontów i dlatego tak Corel zamula (link https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw-graphics-suite-2019/f/coreldraw-graphics-suite-2019-for-windows/60408/slow-response-when-using-text-mode-or-manipulating-text-objects). Mam dość dużo fontów Type 1 niestety i nie mam jak sprawdzić czy to jest tego wina. A jak to wygląda u Was? pracujecie z fontami Type 1?

restauro 

Wysłany: 11 Grudzień 2019, 20:31   

Link nie działa .

Sprawdż w czasie rzeczywistym programem AMD System Monitor ,który element nie jest wydolny .Napisz coś więcej o sprzęcie .

Artmaster 
Początkujący
Rysownik / Projektant

Wysłany: 13 Grudzień 2019, 10:17   

Witam
Widzę że temat dalej żywy, więc postanowiłem podzielić się kolejnymi obserwacjami :)
Ostatnio może śledziliście aktualizację którą wypuścił Microsoft do Windowsa 10 - November Update 2019 (było to 11 albo 12 listopada)
I od tamtego czasu... problem "mułowatości" Corela u mnie zniknął. Program zasuwa jak marzenie. Wszystkie procesy, kopiowanie, nowe dokumenty, przesuwanie obiektów, praca przy tekście - zero problemów. Reasumując, podmiana kart, kombinowanie ze sterami itd, to nie miało nic do rzeczy. Po prostu wina leży po stronie Win 10 niestety i jego update'ów. Zacząłem czytać i okazuje się że ta ostatnia aktualizacja coś tam zmieniła chyba w użyciu wątków CPU, co ma przyspieszyć pracę. I tak rzeczywiście jest

Ale...

Niestety u mnie system jest teraz niestabilny (tak wiem że to osobny temat) i doświadczam losowych "Freezów" (tzn Ekran, kursor i wszystko inne zamarza) Pomaga jedynie Hard Reset. Od razu po wprowadzeniu tej aktualizacji jakoś godzinę później miałem pierwszą zawieszkę. Do dzisiaj z tym walczę próbując różnych metod. Średnio na cały dzień pracy mam jedną czasem dwie zawieszki. Nawet ten tekst piszę teraz "Z duszą na ramieniu" mając nadzieję że nic sie nie stanie ;)
I teraz zaczynam myśleć... że wolę jednak mój stary "mułowaty" problem Corela niż niestabilność i ryzyko utratę progresu pracy. :-|

Co do kolegi DUZEGO, to sam pracuję z wieloma czcionkami (nawet teraz mam takie projekt) i nie miałem nigdy takiego problemu. Generalnie praca z czcionkami bardziej obciąża i to zależy jeszcze jaki rodzaj tekstu piszesz. Z ozdobnym np jest bardzo ciężko kiedy piszesz jakiś regulamin czy coś w ten deseń chociaż jest lepszy w edycji. Akapitowy natomiast jest bardzo lekki i jeśli piszesz bardzo dużo tekstu to radziłbym przy nim pozostać (tylko trzeba uważać przy zmniejszaniu projektu) jeżeli ktoś się zapomni, to formatowanie może wszystko zepsuć. Ale aż takiego opóźnienia kilkunastu sekund chyba nie miałem...

restauro 

Wysłany: 13 Grudzień 2019, 10:46   

U mnie nie ma żadnych problemów , odkąd odinstalowałem MSI Dragon .Jeśli masz płytę główną MSI , pozbądź się tego software .
Warto sprawdzić czy nie ma nowszego Biosu .
Procesor AMD Ryzen 5 3600
MSI X 570 Carbon WIFI
Pamięć Corsair Vengeance LPX 2X8 3000 MHz DDR4

DUZY
Początkujący

Wysłany: 13 Grudzień 2019, 16:28   

poprawny link:

https://community.coreldraw.com/talk/coreldraw-graphics-suite-2019/f/coreldraw-graphics-suite-2019-for-windows/60408/slow-response-when-using-text-mode-or-manipulating-text-objects

A wracając do mojego Corela, to mam wrażenie, że właśnie po listopadowych updejcie wszystko siadło dramatycznie, wcześniej też było źle, ale teraz to jest dramat.

restauro 

Wysłany: 13 Grudzień 2019, 21:04   

Spróbuj zainstalować grudniową poprawkę ,jeśli będą problemy odinstaluj listopadową i grudniową ,będziesz mógł wówczas sprawdzić , czy to poprawki są problemem .

DUZY
Początkujący

Wysłany: 17 Grudzień 2019, 12:22   

po grudniowej poprawce jest lepiej, a nawet dość ok. Ten windows jest dramatyczny.
Czy ktoś wie, czy Corel na maca jest już poprawiony i działa poprawnie?

Odpowiedz do tematu