Przesunięty przez: JarekDRAW 16 Marzec 2008, 08:09 |
ZDJĘCIA - JAK WYCIĄĆ Z NICH INTERESUJACY MNIE OBIEKT?? |
Autor |
Wiadomość |
DOMINIKA_dZIE
Początkujący
|
Wysłany: 30 Sierpień 2007, 15:18 ZDJĘCIA - JAK WYCIĄĆ Z NICH INTERESUJACY MNIE OBIEKT??
|
|
|
Mam problem - jak mam wyciąć obiekt ze zdjęcia . Proszę o pomoc |
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30 Sierpień 2007, 15:23
|
|
|
Witam, chcesz wyciąć obiekt w Draw cz Photo, dopiero było o tym w dziale grafika wektorowa zresztą w tym dziale też już o tym było. |
|
|
|
|
DOMINIKA_dZIE
Początkujący
|
Wysłany: 30 Sierpień 2007, 15:36
|
|
|
Wiem że było, czytałam, chciałam to zrobić ale niestety nie potrafię a bardzo mi zależy żeby się tego nauczyć
help |
|
|
|
|
Radek
Bywalec Qrad
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 37 Skąd: Kudowa Zdrój
|
Wysłany: 30 Sierpień 2007, 20:35
|
|
|
na tak postawione pytanie trudno o konkretną odpowiedź napisałaś że chodzi o zdjęcią, więc czy chcesz je kadrować czy wyciąć konkretny obiekt po jego konturach, np.: samą postać? najlepiej to wklej tu obrazek i napisz co chcesz zrobić, tak będzie prościej |
|
|
|
|
DOMINIKA_dZIE
Początkujący
|
Wysłany: 30 Sierpień 2007, 22:10
|
|
|
Chcę wyciąć obiekt po jego konturach -
będę wdzięczna za pomoc |
|
|
|
|
Radek
Bywalec Qrad
|
Wysłany: 31 Sierpień 2007, 08:37
|
|
|
OK, zakładam że masz zdjęcie i chcesz wyciąć jeden obiekt który niczym się nie wyróżnia i nie jest jednolity. Polecam po raz kolejny korzystanie z MASKI, początkowo może sprawiać kłopoty ale jak ją opanujesz to przyda Ci się również do innych rzeczy.
Więc zaczynamy:
1) przy otwartym zdjęciu wybierz pędzel maski (B), ja używam maski zabarwionej na czerwono a nie jej konturu - możesz to zmienić w narzędzia - opcje - wyświetlanie - zabarwienie maski.
2) w pasku narzędzi ustaw kształt pędzla i jego rozmiar, wybierz tryb odejmowania "-"
3) zamaluj cały obiekt, w zależności od swoich ustawień może będziesz musiała użyć dopełnienia maski (Crtl+Shift+I) tak żeby maska powstawała na obiekcie a nie dookoła niego - tak będzie Ci po prostu wygodniej,
4) teraz dopiero odwróć dopełnienie maski (Crtl+Shift+I) tak aby Twój obiekt był widoszny a reszta znajdowała się pod maską
5) użyj transformacji maski (M), a następnie kopiowania (Crtl+C) i masz już swój obiekt w schowku (Crtl+Shift+N), jeśli chciałaś tylko usunąć obiet to zamiast kopiowania użyj (Crtl+X)
Jeśli Twój obiekt jest jednolity lub prawie jednolity zamiast pędzla w pkt.1 użyj różdżki (W) i ustaw jej czułość. Różdżkę też możesz odejmowac i dodawać podobnie jak pędzel. Od pkt. 4 już robisz tak samo, obiekt ze schowka możesz wkleić na inne zdjęcie albo dodać tło i tak zapisać. powodzenia |
|
|
|
|
DOMINIKA_dZIE
Początkujący
|
Wysłany: 31 Sierpień 2007, 10:14
|
|
|
No już
Udało się, ale to wymaga czasu i dokładności - muszę ćwiczyć
Dzieki za pomoc |
|
|
|
|
Radek
Bywalec Qrad
|
Wysłany: 31 Sierpień 2007, 19:43
|
|
|
cieszę się że mogłem pomóc i jeszcze raz polecam Ci korzystanie z maski bo to jedno z lepszych narzędzi tak przy obróbce fotek jak i przy fotomontażach |
|
|
|
|
Asdef
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2007, 16:10
|
|
|
Ja to robie tak…
Wybieram wytnij, czy coś takiego takie nożyczki, obrysowuje wybieram wypełnienie obiektu w tym że narzędziu i na koniec ok… wycina jak ta lala…
obrys 2.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 3712 raz(y) 69.07 KB |
obrys 1.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 3021 raz(y) 105.8 KB |
|
|
|
|
|
galaqxus
Początkujący
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2017, 07:49
|
|
|
Witam ja chciałem wyciąc sam pewien tekst z tła niejednolitego aletym sposobem nie mogę bo i tak zostaje dziura a nie jak chcę, żeby usuną się właśnie ten obiekt ale bez tła :(
Ktos pomoże? |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
|
|
|