Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: JarekDRAW
16 Mar 2008 08:09
ZDJĘCIA - JAK WYCIĄĆ Z NICH INTERESUJACY MNIE OBIEKT??
Autor Wiadomość
DOMINIKA_dZIE 
Początkujący


Dołączyła: 30 Sie 2007
Posty: 17
Skąd: ŁĘCZYCA
Wysłany: 30 Sie 2007 03:18   ZDJĘCIA - JAK WYCIĄĆ Z NICH INTERESUJACY MNIE OBIEKT??

Mam problem - jak mam wyciąć obiekt ze zdjęcia . Proszę o pomoc
_________________
Dominika
 
 
 
JarekDRAW 



Pomógł: 93 razy
Wiek: 35
Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 1175
Skąd: Poznań
Wysłany: 30 Sie 2007 03:23   

Witam, chcesz wyciąć obiekt w Draw cz Photo, dopiero było o tym w dziale grafika wektorowa zresztą w tym dziale też już o tym było.
_________________
Mówię to co myślę, myślę to co chcę........
 
 
 
DOMINIKA_dZIE 
Początkujący


Dołączyła: 30 Sie 2007
Posty: 17
Skąd: ŁĘCZYCA
Wysłany: 30 Sie 2007 03:36   

Wiem że było, czytałam, chciałam to zrobić ale niestety nie potrafię a bardzo mi zależy żeby się tego nauczyć
help
_________________
Dominika
 
 
 
Radek 
Bywalec
Qrad



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 38
Skąd: Kudowa Zdrój
Wysłany: 30 Sie 2007 08:35   

na tak postawione pytanie trudno o konkretną odpowiedź ;-) napisałaś że chodzi o zdjęcią, więc czy chcesz je kadrować czy wyciąć konkretny obiekt po jego konturach, np.: samą postać? najlepiej to wklej tu obrazek i napisz co chcesz zrobić, tak będzie prościej
_________________
...tak sobie pstrykam...
 
 
 
DOMINIKA_dZIE 
Początkujący


Dołączyła: 30 Sie 2007
Posty: 17
Skąd: ŁĘCZYCA
Wysłany: 30 Sie 2007 10:10   

Chcę wyciąć obiekt po jego konturach -
będę wdzięczna za pomoc
_________________
Dominika
 
 
 
Radek 
Bywalec
Qrad



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 38
Skąd: Kudowa Zdrój
Wysłany: 31 Sie 2007 08:37   

OK, zakładam że masz zdjęcie i chcesz wyciąć jeden obiekt który niczym się nie wyróżnia i nie jest jednolity. Polecam po raz kolejny korzystanie z MASKI, początkowo może sprawiać kłopoty ale jak ją opanujesz to przyda Ci się również do innych rzeczy.

:roll: Więc zaczynamy:
1) przy otwartym zdjęciu wybierz pędzel maski (B), ja używam maski zabarwionej na czerwono a nie jej konturu - możesz to zmienić w narzędzia - opcje - wyświetlanie - zabarwienie maski.

2) w pasku narzędzi ustaw kształt pędzla i jego rozmiar, wybierz tryb odejmowania "-"

3) zamaluj cały obiekt, w zależności od swoich ustawień może będziesz musiała użyć dopełnienia maski (Crtl+Shift+I) tak żeby maska powstawała na obiekcie a nie dookoła niego - tak będzie Ci po prostu wygodniej,

4) teraz dopiero odwróć dopełnienie maski (Crtl+Shift+I) tak aby Twój obiekt był widoszny a reszta znajdowała się pod maską

5) użyj transformacji maski (M), a następnie kopiowania (Crtl+C) i masz już swój obiekt w schowku (Crtl+Shift+N), jeśli chciałaś tylko usunąć obiet to zamiast kopiowania użyj (Crtl+X)

Jeśli Twój obiekt jest jednolity lub prawie jednolity zamiast pędzla w pkt.1 użyj różdżki (W) i ustaw jej czułość. Różdżkę też możesz odejmowac i dodawać podobnie jak pędzel. Od pkt. 4 już robisz tak samo, obiekt ze schowka możesz wkleić na inne zdjęcie albo dodać tło i tak zapisać. ;-) powodzenia :!:
_________________
...tak sobie pstrykam...
 
 
 
DOMINIKA_dZIE 
Początkujący


Dołączyła: 30 Sie 2007
Posty: 17
Skąd: ŁĘCZYCA
Wysłany: 31 Sie 2007 10:14   

No już
Udało się, ale to wymaga czasu i dokładności - muszę ćwiczyć
Dzieki za pomoc
_________________
Dominika
 
 
 
Radek 
Bywalec
Qrad



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 38
Skąd: Kudowa Zdrój
Wysłany: 31 Sie 2007 07:43   

cieszę się że mogłem pomóc i jeszcze raz polecam Ci korzystanie z maski bo to jedno z lepszych narzędzi tak przy obróbce fotek jak i przy fotomontażach :-D
_________________
...tak sobie pstrykam...
 
 
 
Asdef 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 343
Skąd: Łódź
Wysłany: 07 Wrz 2007 04:10   

Ja to robie tak…

Wybieram wytnij, czy coś takiego takie nożyczki, obrysowuje wybieram wypełnienie obiektu w tym że narzędziu i na koniec ok … wycina jak ta lala…

obrys 2.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 2306 raz(y) 69.07 KB

obrys 1.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 1776 raz(y) 105.8 KB

_________________
Nie możesz znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie? – my ci pomożemy PC Town najwyższy poziom w sieci !
Forum PC Town

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
         
Strona wygenerowana w 0.29 sekundy. Zapytań do SQL: 16