Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Powiększenie obszaru strony tylko z jednej strony
Autor Wiadomość
macior 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 16 Marzec 2018, 20:45   Powiększenie obszaru strony tylko z jednej strony

Mam problem, nie mogę znaleźć tej informacji w internecie i też sam nie potrafię w Corelu znaleźć.

W jaki sposób zmienić rozmiar strony tylko z jednej strony ?

Czyli np. mam format A4 , robię projekt na XX obiektów, zabrakło mi miejsca i chciałbym dodać np. 10 cm z góry strony.

Teraz zmieniając np. rozmiar 297 na 397 strona powiększa się z góry i dołu, a chciałbym tylko z góry wydłużyć aby obiekty zostały na swoim miejscu.

Cysorz 

Wysłany: 16 Marzec 2018, 21:17   

Nie ma takiej możliwości, strona jest zawsze ustawiona domyślnie centralnie i to w każdym programie.
Ale pewnie istnieje proste rozwiązanie tego "problemu" - tylko pytanie do czego ma to służyć w końcowym rezultacie?

macior 
Początkujący

Wysłany: 16 Marzec 2018, 23:02   

W Photoshopie można zaznaczyć z której strony ma się powiększyć pole robocze i o takie coś chodziło by mi także w Corelu.

W Corelu robię projekty pod wydruk na ploterze + cięcie po obrysie i nie raz w trakcie tworzenia projektu okazuje się, że brakło mi z góry strony np. 20cm aby zmieścić daną ilość obiektów i gdy zwiększę rozmiar strony o tą brakującą część to dodaje mi 10cm na dole i 10cm u góry przez co obiekty też się ustawiają centralnie względem strony.

Poniżej obrazowo przedstawiam o co mi konkretnie chodzi, całkiem po lewej jest początkowy projekt (żółty kolor to rozmiar strony, czarny to pole z obiektami) , w środku jest wydłużona strona tak jakbym chciał, a po prawej jest tak jak do tej pory mi się robi czyli powiększa się obszar u góry ale też u dołu, i zawsze muszę obiekty przesuwać ręcznie w dół.

Cysorz 

Wysłany: 17 Marzec 2018, 01:27   

No nie bardzo Cię rozumiem prawdę mówiąc. Przecież każdy (przynajmniej mi znany) ploter traktuje "początek" obszaru roboczego jako zerowy układ współrzędnych i nic więcej nie wycina/frezuje/rysuje, więc po co jakikolwiek takowy obszar - czy ma on 100×100 milimetrów czy 100×100 kilometrów? A jeżeli chodzi o OPOS to przecież to jest praktycznie to samo - początkiem tych współrzędnych jest któryś ze znaczników a reszta (ta pusta) nie jest brana pod uwagę - bo niby po co ploter miałby mierzyć np. 100-metrową rolkę po całości, żeby wyciąć 100 centymetrów?
W przypadku OPOS to na jakiej powierzchni będziesz pracował też nie ma znaczenia - jak napisałem powyżej tylko znaczniki OPOS muszą znaleźć się na obszarze roboczym, nieważne jaki on by był...

macior 
Początkujący

Wysłany: 18 Marzec 2018, 08:10   

Potrzebuję to głownie po to aby zachować wymagane marginesy pod np. OPOS czyli 3cm z dołu brytu, 8 cm z góry, min 10mm na rolki po bokach.

Jak eksportuję PDF to nie chciałbym marnować na dole wolnego miejsca tylko właśnie zostawić te 3cm a nie np. 13, a gdy właśnie mam ustawione obiekty 3cm od dolnej krawędzi i w czasie tworzenia projektu braknie mi miejsca i "wydłużam" bryt o te np. 20cm to obszar powiększy się z góry o 10 i z dołu o 10 i już wtedy obiekty nie są te 3cm od dolnej krawędzi tylko automatycznie 13cm

Ale jak się nie da powiększyć strony tylko z jednej strony to można zamknąć temat bo tylko o to mi chodziło ;-)

Dziękuje za poświęcenie czasu i odpowiedzi.

Artur Miernik 

Wysłany: 19 Marzec 2018, 21:23   

W corelu strona zawsze jest wyśrodkowywana względem obszaru roboczego. Niemniej, współrzędne 0,0 będą w tym samym rogu w którym były.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 19 Marzec 2018, 21:49   

Można zgrupować i wpisać lub wkleić dane z klawiatury.

macior 
Początkujący

Wysłany: 20 Marzec 2018, 10:02   

Tak z tej opcji wpisywania położenia obiektu z klawiatury nie raz korzystam i właśnie tam jest "Początek układu współrzędnych" co pozwala ustawić względem czego podajemy parametry i właśnie myślałem, że dla strony też tak można ustawić np. "względem dolnej krawędzi" i dodać wymagany wymiar (tak jak na screenie z photoshopa który wklejałem) trochę ułatwiło by mi to pracę, bo teraz robię po prostu tak , że np. dodaje 20cm obszaru roboczego to potem ustawiam "Przesunięcie o:" na 100mm (czyli połowę wymiaru o jaki powiększam) , zaznaczam wszystko i klikam 1x w doł strzałką i się ustawiają obiekty tam gdzie chce (czyli te 3cm od dolnej krawędzi)

No ale mniejsza już z tym nie ma takiej opcji to nie ma ;-) dzięki za pomoc.

To zapytam jeszcze o jedno, czy pojawił się jakiś skrypt/makro/opcja, która pozwala użyć numerację automatyczną wg podanego zakresu? np. od 0001 do 1000 , przykładowo takich prostokątów jak wyżej ? (drukujemy naklejki/plomby gwarancyjne)

Nie raz klienci pytają o możliwość numeracji, jednak nie doszedłem jeszcze do tego jak to wykonać z automatu (bo 2000szt numerów ręcznie odpada), a opcja print merge to nie to czego potrzebuję.

restauro 

Wysłany: 20 Marzec 2018, 14:01   

Może program do impozycji rozwiąże problemy ?

Niezaleznie od wszytkiego ,warto przeczytać kurs który napisał Tegraf na temat impozycji .

http://corel.wodip.opole....pic.php?t=10976

restauro 

Wysłany: 22 Marzec 2018, 16:09   

"To zapytam jeszcze o jedno, czy pojawił się jakiś skrypt/makro/opcja, która pozwala użyć numerację automatyczną wg podanego zakresu? "

W starym poście ( http://www.corel.wodip.op...013126571188f1e ) , Tegraf polecał programik do numerowania .
http://www.numerowanie.pl./oprogramie.php

grzjanik 
Bywalec
GrzJanik

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 6 Kwiecień 2018, 12:40   Powiększanie strony

Panowie, zrobiłem proste makro na zmianę rozmiaru strony.
Wszelkie uwagi mogą się przydać.
Reklamacji nie uwzględniam.
Pozdrawiam.
GrzJanik

GrzJanik_PageSize.zip
Zmiana rozmiaru strony
Pobierz Plik ściągnięto 169 raz(y) 7.99 KB

Ostatnio zmieniony przez grzjanik 16 Kwiecień 2018, 10:48, w całości zmieniany 2 razy  

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 6 Kwiecień 2018, 18:20   

grzjanik napisał/a:
Wszelkie uwagi mogą się przydać.

Koncept bardzo fajny, przydatne, ale gdyby tylko nie wypierdzielało wszystkich obiektów w lewy górny róg...

Już opisuję: wstawiam dowolne obiekty, jeden na górze strony, drugi na dole, do krawędzi, bo chciałem zobaczyć, czy na pewno dodaje z danej strony. Uruchamiam makro i cokolwiek bym nie wpisał (mniejszy/większy, kierunek), rozmiar strony zostaje zmieniony (dobrze), ale WSZYSTKIE obiekty zostają ustawione w lewym górnym narożniku, ale w tej samej konfiguracji, jak były na stronie (jakby były zgrupowane). Początek układu jest jak trzeba, (0,0) jest w lewym dolnym rogu strony, a obiekty znajdują się na (-22800, 22800). Dziwne...

Ten sam problem jest w X7 jak i w 2017 (X9).

restauro 

Wysłany: 6 Kwiecień 2018, 18:48   

Grzjanik
Przenieś wątek do MAKRA ,może będzie się rozwijał ?

grzjanik 
Bywalec
GrzJanik

Wysłany: 9 Kwiecień 2018, 16:53   

U mnie działa bez zarzutu.
Zamieszczam filmik.
Corel X7 x64 Windows 10

PS Restauro przenieś proszę wątek.
Nie mam pojęcia jak to zrobić. :-)

Pozdrawiam GrzJanik

PageSize.gif
Może gif da się odtworzyć
Pobierz Plik ściągnięto 216 raz(y) 1.06 MB

Ostatnio zmieniony przez grzjanik 10 Kwiecień 2018, 10:18, w całości zmieniany 3 razy  

restauro 

Wysłany: 9 Kwiecień 2018, 18:31   

Niestety, filmik zniknął .

Przeniosłem metodą wklej i zapisz .
Nie da się chyba ? przenieść tematu częściowo .Na wszelki wypadek zostawiam oryginał w satarym miejscu .

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 10 Kwiecień 2018, 00:53   

Wygląda to tak:

GIF zrzutu ekranu

Tam gdzie widok przeskakuje na prostokąty wcisnąłem F4. Widać na współrzędnych gdzie to jest.

Dodatkowe info: jak mi wypierdzieli obiekty w kosmos i wcisnę jeden raz ALT+Z to wracają na stronę. Niestety, na filmiku widać, że górny i dolny prostokąt nie są wyrównane do siebie do lewej kiedy je rysuję, ale po ich przemieszczeniu już są. Ale środkowy prostokąt nie...

grzjanik 
Bywalec
GrzJanik

Wysłany: 10 Kwiecień 2018, 10:32   

U mnie działa.
Nie wiem czemu masz inaczej.
Może brakuje Ci jakichś bibliotek.

Przykład załączam.

PS Czym nagrywasz ekran? :)

ok.gif
Przykład
Pobierz Plik ściągnięto 292 raz(y) 332.21 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 10 Kwiecień 2018, 17:27   

grzjanik napisał/a:
Może brakuje Ci jakichś bibliotek.

Niewykluczone. Jednak większość makr działa poprawnie, a mój problem z Twoim makrem jest zarówno w X7 jak i X9.

grzjanik napisał/a:
PS Czym nagrywasz ekran? :)

Mam wgraną darmową apkę JumpShare - bardzo fajny systray'owy programik do dzielenia się plikami (nie pamiętam jaki jest limit rozmiaru ale coś ze 100 MB) z historią i czym tylko. Ma opcje nagrywania wideo i animowanych GIFów, z tym, że darmowa wersja ma ograniczenie do 30 sekund nagrania. Nie mniej jednak dla większości szybkich demonstracji to wystarcza.

Odpowiedz do tematu